Afrin Sivil Meclisi’ne İHH ve Barzani Vakfı’ndan destek

Afrin Sivil Meclisi’ne İHH ve Barzani Vakfı’ndan destek
Afrin’in TSK ve bağlı ÖSO gruplarının denetimine geçtiği gün Antep’te kuruluşu ilan edilen Afrin Sivil Meclisi üyesi Enver Sino, destekçi kurumların adını açıkladı.

HABER MERKEZİ - Türkiye’nin girişimiyle 18 Mart günü Antep’te toplanan kongreden sonra kuruluşunu ilan eden Afrin Sivil Meclisi’nin Afrin’e geçerek göreve başladığı belirtildi.

Amerika’nın Sesi Radyosu Kürtçe servisine konuşan Afrin Sivil Meclisi üyesi Enver Sino, asıl amaçlarının sivil halka yardım etmek olduğunu belirterek bu meclise destek veren kurumların bazılarının adını açıkladı. Sino, Türkiye merkezli İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Irak Kürdistanı merkezli Barzani Vakfı’nın Afrin halkına yardım için kendilerine destek veren başat kurumlar arasında olduğunu söyledi.

‘YARDIMLARI AFRİNLİLERE ULAŞTIRMAYA BAŞLADIK’

Afrin Sivil Meclisi’nin bölgeye geçerek çalışmalarına başladığını da belirten Sino, başta gıda ve su yardımını ulaştırmak olmak üzere birçok konuda adım attıklarını söyledi. Sino, "Çocuklara dağıtılmak üzere hazırlanan süt başta olmak üzere, un ve diğer gıda maddelerini düzenli olarak Afrin’e ulaştırmaya başladık. Yardımların dağıtılması için kapıları tek tek çalıyor, herkesin ihtiyacını bizzat evlerine giderek ulaştırıyoruz" dedi.

Barzani Vakfı’ndan destek alınmasına rağmen kuruluşun niçin Irak Kürdistanı’nda değil de Türkiye’de kurulduğu konusunda sorulan soruya da yanıt veren Enver Sino, bu duruma gerekçe olarak Irak Kürdistanı’ndaki ekonomik ve yaşamsal zorlukları gösterdi.

‘TÜRKİYE’DE BİZE DESTEK VEREN ÇOKÇA KURUM VAR’

Enver Sino, ad vermeden Türkiye’de kendilerine İHH dışında da destek veren çokça kurum olduğunu belirterek Türkiye ile devlet düzeyindeki ilişkilere dair soruları yanıtlamadı.

Sino, konuyla ilgili şunları söyledi: "Irak Kürdistanı’nda Türkiye’de olduğu kadar rahat çalışabilme olanağımız yoktu. Ayrıca halkımızın önemli bir bölümü Türkiye’de. Irak Kürdistanı Bölgesi’nde hava limanlarının kapalı olması da çalışmalarımızı engelliyordu. En önemlisi ise Türkiye’de çalışmalarımıza destek veren çokça insani kurum var. Biz insani yardım organize ediyoruz. Hangi devlette kurulduğumuz bu açıdan önemli değil."

Amerika’nın Sesi Radyosu'na konuşan Sino, Afrin'deki sivil ölümlere ilişkin soruyu yanıtlarken YPG ve YPJ’yi sorumlu tuttu. Sino, TSK’ya bağlı savaş uçakları ile obüslerden atılan bombalarla yaşamını yitiren sivillere ilişkin ise herhangi bir açıklama yapmadı.

‘BU MECLİS IŞİD’İN HİZMETİNDEDİR AFRİNLİLERE GÜVEN VERMİYOR’

Afrin’de yürütülen yardım çalışmalarına ilişkin Hawar Yardım Örgütü Eşbaşkanı Hozan Afrini de Amerika'nın Sesi Radyosu Kürtçe servisine konuştu. Enver Sino’nun açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Afrini, bombalamalar sonucu ölen sivillerin tümünün TSK uçakları ve topları nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. Halkın Afrin’e dönüşünün engellendiğini, geri dönenlerin tutuklandığını, halkın mal ve mülkünün ÖSO grupları tarafından talan edildiğini de belirten Afrini, şunları söyledi:

"Enver Sino, halkın Afrin’e dönmesi gerektiğini söylüyor. Ancak bu dönüşün nasıl sağlanacağına dair verebilecekleri bir yanıtları yok. Kendisi de söylüyor, tüm evler bombalı tuzaklarla dolu, diyor. Peki, eğer bu doğru ise Afrin halkı nereye dönecek? Halkın ölmesini mi istiyorlar? Ayrıca biliyoruz ki TSK ve ÖSO gruplarının işgali altında olan her köyde en az 15-16 kişi tutuklanmış durumda. Bunlara ağır işkenceler yapıldığını da biliyoruz. Afrin halkını tutuklamak için mi geri dönmelerini istiyorlar? Afrinliler geri dönerek ‘Allah-u Ekber’ dışında tek söz bilmeyen, insanların malını mülkünü ‘Allah-u Ekber’ diyerek talan eden, halkı bu sözlerle öldüren insanların insafına mı terk edilecek? Bu yaklaşımları göz önüne getirdiğimizde Antep’te kurulan oluşumun bir sivil meclis olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunlar, Türkiye’nin desteğiyle IŞİD’in, El Nusra’nın korumacılığını yapan, onları meşrulaştıran, onların hizmetinde olan bir kurumdur. Halkın bunlara güvenerek Afrin’e dönmesi mümkün değil."

Öne Çıkanlar