Ağustos enflasyonunu TÜİK yüzde 1,12, ENAG yüzde 4,06 hesapladı

Ağustos enflasyonunu TÜİK yüzde 1,12, ENAG yüzde 4,06 hesapladı
Geçtiğimiz aylarda TÜİK'in hakkında suç duyurusunda bulunduğu Enflasyon Araştırma Grubu'nun hesaplaması, ağustos enflasyonunu TÜİK'den çok daha yüksek buldu.

ARTI GERÇEK - Bağımsız ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE), ağustos ayında yüzde 4.06 arttı.

Ocak-Ağustos 2021 dönemi enflasyon oranı ise yüzde 30.39 olarak gerçekleşti.

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyonu ise yüzde 1,12 olarak açıklanmıştı.

Türkiye'nin ağustos enflasyonu, sınırlı düşüş tahminlerine karşın, piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. TÜİK verilerine göre enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 1,12 arttı, yıllık enflasyon yüzde 18,95'ten yüzde 19,25'e yükseldi. Böylece, yıllık enflasyon yüzde 19 olan politika faizinin üzerine çıkmış oldu.

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy’un başında olduğu ENAG, Eylül 2020 tarihinden bu yana enflasyon hesaplaması yapıyor ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkındaki suç duyurusuyla ilgili, "Çalışmayı engellemeye veya durdurmaya yönelik değildir. Sadece kamuoyunun tam, eksiksiz ve doğru bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır" denilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar