Ahmet Türk: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dendi ama üslup ve dil eskisinden daha kötü oldu

Ahmet Türk: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dendi ama üslup ve dil eskisinden daha kötü oldu
Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ile Kürtçe-Türkçe şarkı söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniye Youtube'den yayın yapan Karantinatv’de Necdet Saraç’ın sunduğu 'Barış çok mu uzak' adlı programa katılan yerine kayyım atanarak görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı ve HDP eski milletvekili Ahmet Türk gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Koronavirüs salgınıyla birlikte 'Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak' açıklamalarını değerlendiren Ahmet Türk, "Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak dendi ama üslup ve dil eskisinden daha kötü oldu" dedi. Türk, siyasi iktidar tarafından yükseltilen ayrımcı siyasetin ortak değerler etrafında birleşerek bitirileceğine dikkat çekti:

"Virüs musibeti altında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak deniyordu, şimdi kullanılan üslup ve dil eskisinden daha kötü. İktidarda bir musibeti siyasi ranta çevirme çabası var. Birilerini düşman ilan ederek apolitik kesimleri yanında tutmaya çalışıyor. Oysa ortak değerler etrafında birleşirsek, ayrımcılık biter."

Programın bir diğer katılımcısı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Ahmet Türk'e, "Demokrasi ekseninde, adil ve eşit bir Türkiye talebi etrafında birleştirmeliyiz" yanıtıyla destek verirken yazar Güler Buğday, "Bütün kimliklere saygı duyarak barış sağlanabilir" ifadesi kullandı.

'KİMİN TÜRK, KİMİN KÜRT OLDUĞU ÖNEMLİDEĞİL, ÖNEMLİ OLAN ADİL VE EŞİT BİR SİSTEM YARATMAK'

Ahmet Türk konuşmasında, 1993'te Başbakanlık görevine vekalet eden dönemin Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) Genel Başkanlı Erdal İnönü'nün Kürt sorununa bakışını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Erdal Bey'i bölücü olarak tarif edilen bizimle işbirliği yaptığı için çok eleştirdiler, o da, 'yurttaşı kazansam mı iyi, ötekileştirsem mi daha iyi' dedi. Gerçekten hangisi doğru kazanmak mı, ötekileştirmek mi? Mezopotamya ve Anadolu kültürleri birbirlerinden etkilenmiş ve iç içe geçmiş kültürlerdir. Bunu ayrıştırıyorlar ve sonra bizi kimlik siyaseti yapmakla suçluyorlar. Evet, kimlik siyaseti üzerinden bu iş yürümez ama sen kimliği reddersen, inkar edersen bir ayrışma öne çıkar. Benim dilim var, kültürüm var, müziğim var. Siz bunu yasakladığınızda aslında kimlik siyaseti yapıyorsunuz. Kimliği reddettiğinizde de yan yana gelme şansını ortadan kaldırıyorsunuz. Ondan sonra kardeşiz söylemi anlamsızlaşıyor. Biz insanı değerler etrafında birleşirsek yol alırız ancak gerçeği içselleştirmeden bu iş çözülmez. Kimin Türk, kimin Türk olması önemli değil, önemli olan adil ve eşit özgür bir sistem yaratmaktır."

'BİRLİKTE KÜRTÇE TÜRKÇE TÜRKÜ SÖYLEDİLER'

Programın sonunda Ahmet Türk ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal kendi dillerinde türküler söyledi. Orhan Sarıbal, 'Kınayı Getir Aney' isimli Kürtçe-Türkçe türküsünü, Ahmet Türk  Kürtçe Aram Tigran'ın 'Ay dilbere' türküsünü seslendirdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar