Ajanlaştırma baskıları Meclis gündemine taşındı: Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi yapılmaktadır?

Ajanlaştırma baskıları Meclis gündemine taşındı: Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi yapılmaktadır?
'Son zamanlarda artan baskı ve tehdit yöntemleriyle; ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma uygulamaları Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi yapılmaktadır?'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Ergani’de Oktay Özoğlu adlı kişinin İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak, ajanlık dayatılmasını Meclis’e taşıdı. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Ergani ilçesinde Oktay Özoğlu adlı yurttaşın İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağırıldıktan sonra ajanlık dayatılmasına ilişkin Meclis’e soru önergesi sundu. Önergede, "Özellikle muhalif olan siyasi partilerin, kadın kurumlarının ve çeşitli sivil toplum kurumlarının gençlik ve kadın çalışmalarında bulunan yurttaşlara yönelik artan ajanlaştırma politikaları kamuoyunun ve insan hakları alanında faaliyet yürüten kurumların gündemine sıkça yansımaktadır. İfade ve sorguda yasak usuller Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 148. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili madde gereğince şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz" denildi. 

‘İŞ BULMA VAADİYLE AJANLAŞTIRMA’

Özoğlu’na, çağrıldığı İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ajanlık dayatıldığı kaydedilen önergede, "Olay sonrası Özoğlu İnsan Hakları Derneğine başvurmuştur. İHD’ye yaptığı başvuruda 5 Ağustos’ta Elvan Satçelik adında bir polisin kendisini arayıp ‘5 dakikalık işin var, gelip gitmen lazım’ diyerek emniyete çağırdığını ifade etmiştir. Hakkında bir dosya hazırlandığını düşünerek Emniyete giden Özoğlu, 2 istihbarat polisi tarafından bir odaya alınmıştır. Odada kendisine ‘Bize günlük, anlık, kim ne yapıyor? İstihbarat vermeni istiyoruz’ denilmiş ve çalışma adı altında ajanlık teklif edilmiştir" bilgilerine yer verildi.

SOYLU'YA SORDU

Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yer verdi:

"Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yaşayan partimiz üyesi Oktay Özoğlu’nu usulsüz bir şekilde sorguya alan ve kendisini telefonla taciz eden görevliler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Özoğlu’nu hukuksuz bir şekilde sorguya aldıktan sonra kendisini ajanlık teklifini kabul etmemesi halinde gözaltında kaybedilmekle ve işsizlikle tehdit eden istihbarat görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Son zamanlarda artan baskı ve tehdit yöntemleriyle; ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma uygulamaları Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi yapılmaktadır?

Kendilerine dayatılan ajanlık teklifini kabul etmeyen yurttaşların can güvenliğini sağlama adına almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

Son beş yıl içerisinde Bakanlığınıza baskı ve tehdit yöntemleriyle; ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma olaylarıyla ilgili kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçından sonuç alınmış, failler tespit edilmiş ya da dava açılmıştır?

Bakanlığınız, MİT ve Emniyet çalışanlarının muhatap gösterildiği kaçırılma, usulsüz sorgulama ve ajanlık dayatma gibi içerisinde ağır hak ihlallerini barındıran olaylara dair herhangi bir açıklama yapacak mıdır?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar