Gözaltına alınan akademisyenler kimler?
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gözaltına alınan isimlerin 'Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde hareket ettiğini' öne sürdü.
Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala'nın yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür'e yönelik 4 ilde operasyon yapıldı. İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla'da yapılan operasyonda, Anadolu Kültür A.Ş yöneticisi, danışmanı ve ilgilisi olan, akademisyenlerin de aralarında bulunduğu, 13 isim gözaltına alındı. 7 kişi hakkında daha gözaltı kararı bulunuyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gözaltına alınan isimlerin "Osman Kavala ile hiyeraşik bir düzen içinde hareket ettiğini" öne sürdü.
İLGİLİ HABER: AKADEMİSYENLERE OPERASYON: GÖZALTILAR SÜRÜYOR
Gözaltındakilerin çalışma alanları ve meslekleri şöyle:
Prof. Dr. Turgut Tarhanlı:
Akademisyen. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1981 yılında aynı Fakülte'nin Devletler Umumi Hukuku (Uluslararası Hukuk) Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. Lisansüstü çalışmalarını aynı fakültede ve New York University School of Law'da sürdürdü. 1990 yılında Kamu Hukuku alanında Hukuk Doktoru (Ph.D.) unvanını aldı.
1996 yılında Devletler Umumi Hukuku Doçenti unvanına layık bulundu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bu kadroya atandı. 1999-2000 öğretim yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde aynı alanda öğretim üyeliğini sürdürüyor.
Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. 1995 yılında, Uluslararası Af Örgütü'nün, Türkiye'de yeniden canlandırılması için yapılan girişimde kurucu yerel grupta yer aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği'nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. American Society of International Law'un uluslararası üyesi. 2002 yılında profesör olan Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku dersleri veriyor ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Başkanlığı yapıyor.
Kitapları: 'Değişen Dünyada İnsan Hukuk ve Devlet', 'İnsansız Yönetim Türkiye'de İnsan ve Hakları', 'Ne Hukuk Ne De Ahlak Yeryüzü Cehennemi' ve 'Türkiye'de Çoğunluk ve Azınlık Politikaları: AB Sürecinde Yurttaşlık Tartışmaları'
Prof. Dr. Betül Tanbay:
Akademisyen, Matematik alanında doktora derecesini University of California, Berkeley'de 1989'da tamamladı. 2001-2004 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanlığını görevini yürüttü. Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi.
Cahit Arf tarafından 1948 yılında kurulan Türk Matematik Derneği'nin 62 yıl sonra seçilen ilk kadın başkanı olmuştu. 23 Temmuz 2018'de Avrupa Matematik Derneği (EMS) Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" metni imzacısı.
Gezi Parkı eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen heyetin içinde yer aldı.
Sinemacı, gazeteci Çiğdem Mater, 1997-2005 yılları arasında BC News, Boston Globe, Sky News, Radio France International, ARTE, Le Nouvel Observateur, Los Angeles Times gibi yabancı basın yayın kuruluşlarına çevirmen, yapımcı ve muhabir olarak çalıştı. 2005-2009 yılları arasında Anadolu Kültür’de çoğunlukla Kafkas programlarından sorumlu koordinatör olarak görev yaptı. 2009-2010 arasında Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde koordinatörlük görevinde bulundu.
Seren Yüce’nin yönettiği 2010 yapımı Yeni Sinemacılar filmi Çoğunluk’ta yardımcı yapımcı, Kaan Müjdeci filmi 2014 yapımı Sivas’ta ortak yapımcı olarak yer aldı, Ahu Öztürk’ün yönettiği 2015 yapımı Toz Bezi’nin yapımcılığını yaptı. Kadın Kalbi ve Son Adım filmlerinin yapımcılığını Kara ve Çarpık Ev filminin ortak yapımcılığını yürüttü.
Mater uzun metraj film ve belgesellerde yapımcı olarak yer alıyor, aynı zamanda çekimleri Türkiye’de gerçekleştirilen aralarında Ai Weiwei imzalı İnsan Seli belgeselinin ve Mohamed Ben Attia’nın yönettiği Weldi filminin de bulunduğu uluslararası projelerde yürütücü yapımcılık yaptı.
Meltem Aslan:
Hafıza Merkezi'nin kurucu üyesi. 2009-2018 tarihleri arasında Anadolu Kültür'ün genel koordinatörlüğünü yaptı. Aslan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansını Türk Eğitim Vakfı (TEV) bursiyeri olarak Columbia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yaptı. Avrupa Birliği'nin İnsan Hakları ve Demokratikleşme programından aldığı ikinci yüksek lisans derecesi kapsamında tezini Türkiye'de devlet güvenliği adına yapılan ifade özgürlüğü ihlalleri üzerine yazdı.
Son dönem çalışmalarında geçiş dönemi adaleti, geçmişle yüzleşme yöntemleri, kültür ve sanat aracılığıyla diyalog ve uzlaşma alanlarına odaklanan Aslan, son 10 yılda bunların yanı sıra yerel yönetimler ve kadın çalışmaları alanlarında da TESEV ve Kadın Yurttaş Ağı Derneği (KAYA) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı.
Asena Günal:
Kültür Merkezi DEPO / Tütün Deposu’nun program koordinatörü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji bölümünde yüksek lisansını yaptı. Doktorasını Boğaziçi Üniversitesi’nde Atatürk Enstitüsü’nde yaptı.
1998-2005 arasında İletişim Yayınları’nda editör olarak çalıştı. 1998’de Toplum ve Bilim dergisinin yayın sekreteri olarak görev aldı aynı zamanda yayın kurulunun üyesi. DEPO / Tütün Deposu program koordinatörlüğü görevine Eylül 2008’de başladı.
Yiğit Aksakoğlu:
Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini London School of Economics’te STK Yönetimi alanında tamamladı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, STK Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde 2003-2008 yılları arasında çalıştı, STK Eğitim ve Sertifika Programı’nda savunuculuk, örgüt yönetimi ve proje döngüsü yönetimi gibi çeşitli eğitimler verdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik yayımlanan STK Çalışmaları – Eğitim Dizisi’nden çıkan Proje Döngüsü Yönetimi ve Savunuculuk ve Politikaları Etkileme kitaplarına katkıda bulundu. Sosyal Projeler ve STK Yönetimi Yüksek Lisans programında proje döngüsü yönetimi dersleri verdi.
Yiğit Ekmekçi:
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin kurucularından. Sivil toplum çalışmalarına destek veren Ekmekçi, aynı zamanda iş insanı.
Ali Hakan Altınay:
Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu üyesi. Açık Toplum Vakfı eski başkanı. Küresel Sorumluluk Akademisi kurucusu ve başkanı. (HABER MERKEZİ)