AKP ve MHP'nin infaz indirimi teklifi Meclis'te

AKP ve MHP'nin infaz indirimi teklifi Meclis'te
AKP ve MHP'nin hazırladığı infaz indirimi teklifi kanunlaşırsa 90 bin hükümlüyü etkileyecek. Cinsel şiddet, uyuşturucu, terör suçları kapsam dışı bırakıldı.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, yaptığı basın açıklamasıyla, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası çalışmaları hızlandırılan, kapalı ve açık cezaevindeki hükümlülerin serbest kalmasını ya da ev hapsine geçmesini sağlayacak infaz indirimi paketinin ayrıntılarını açıkladı.

'TERÖR SUÇLARI AYRIM GÖZETMEKSİZİN KAPSAM DIŞI KALMIŞTIR'

Özkan, 11 farklı kanunda 70 maddenin değişikliğini içeren öneriden 90 bin hükümlünün yararlanacağını söylerken, "Cinsel şiddet, uyuşturucu, kadına şiddet, cinayet, terör suçları bunların dışına çıkarılmıştır. Terör suçları özellikle hiçbir ayrım gözetilmeksizin bu ayrım dışına alınmıştır" dedi.

Özkan, düzenlemeyle 65 yaşını dolduranların, 0-6 yaş çocuğu bulunan kadınların, kendisine bakamayacak durumda olan hastaların konutta infazının mümkün hale getirildiğini söyledi.

'CEZA İNDİRİMİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Teklifin Adalet Komisyonu'ndan görüşülmesinin ardından hafta salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülebileceğini belirten Özkan, "Ceza indirimi söz konusu değil. Hükümlü suç teşkil eden bir eylemde bulunursa ceza kanununda belirtilen hükmü yatmak üzere cezaevine geri dönecektir" dedi.

Ceza infaz kurumlarında geçirilecek süreleri yeniden belirleyecek olan teklif, cinsel suçlar, uyuşturucu, kasten adam öldürme, kadına şiddet ve terör suçları yine bu kapsamın dışında olmak üzere infaz süreleri yarı yarıya indiriyor.

Açık cezaevleri için salgın nedeniyle geçici düzenlemelerin de yeraldığı teklife göre, açık cezaevlerinde bulunanlar 2 ay boyunca cezalarını konutta çekebilecek, Adalet Bakanı bu süreyi iki kez uzatma hakkına sahip olacak.

'BU GEÇİCİ DÜZENEME BİR İZİN DÜZENLEMESİDİR'

Düzenlemenin geçici bir izin düzenlemesi olduğunu belirten AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Teklifimizi sunmuş bulunmaktayız. Adalet Komisyonu başkanımız üyelere çağrıda bulunacak, perşembe günü en geç komisyon toplanarak bu yasanın görüşmelerine başlanacak.

Bu geçici düzenleme bir izin düzenlemesidir. Şu anda açık cezaevinde hükmü infaz edilen hükümlülerin kurumsal infazı ve izinleri söz konusu. Bu düzenlemeyle açık cezaevinde var olan izinin kapsamını genişletiyoruz. Bu 2 ayda açık cezaevinde kalanlar izinli sayılacaklar. Adalet Bakanı’nın kararıyla 2 kez uzatılması da mümkün olacak.

Covid-19'la ilgili salgın tehdidi olduğu için bu hususta siyasi yaklaşımlardan ziyade bilim kurulunun çalışmalarına bağlı olacak. Bu tehdit devam ettiği müddetçe Adalet Bakanı'mız bilim kurulunun risk analizi çerçevesinde bu kararı verecektir.

Gelecek hafta başında farklı bir karar alınmaz ve destek sağlanırsa salı günü genel kurul görüşmeleri başlamış olacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK VE İYİ HAL İNFAZ HAKİMLİĞİNE BIRAKILIYOR

1 Temmuz 2016'dan önce işlenen 2 yıllık denetimli serbestlik süresini 3 yıla çıkarıyoruz. 30 Mart 2020 tarihine çekiyoruz.  Getirilen bu düzenleme ile iyi hal otomatik sistemden çıkarılarak oluşturulan gözlem ve idare komisyonuna bırakılmıştır. Sadece cezaevinin içinde yapılan hatalar ve yanlışlarla ilgili değil, hastane ve adliyedeki durumları da dikkate alınacaktır. İnfaz hakimliğini getiriyoruz. Denetimli serbestlik, iyi hal infaz hakimliğine bırakılıyor.

'CEZALARIN KONUTTA ÇEKİLMESİNİN ÖNÜ AÇILIYOR'

Pandemiyle ilgili, açık cezaevine gelmiş cezası infaz edilen hükümlülerle ilgili cezalarının konutta çekmesinin önü açılıyor. Bunun Adalet Bakanı'yla 2 kez uzatılmasını öngörüyoruz. 2 aylık süreyi öngörüyoruz. Bu sürenin zaruret teşkil etmesiyle 2 kez uzatılmasını mümkün hale getiriyoruz." (HABER MERKEZİ)

 

 

 

Ayrıntılar geliyor...

Öne Çıkanlar