AKPM üyesi Hunko: Türkiye İmralı’ya gidişimi engelliyor

AKPM üyesi Hunko: Türkiye İmralı’ya gidişimi engelliyor
İmralı Cezaevi koşullarının insanlık dışı olduğunu belirten AKPM üyesi Andrej Hunko, bu durumu yerinde görmek için girişimlerinin Türk makamları tarafından engellendiğini söyledi.

Bursa İnfaz Hakimliği’nin "disiplin cezaları" adı altında 12 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere Abdullah Öcalan’a 6 aylık avukat görüşü ve 3 aylık aile görüş yasağı verdiği ortaya çıktı.

Bu yasaktan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Öcalan hakkında verdiği kararın uygulanmaması üzerine  dün toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK) bir karar verdi. Komite, Türkiye’deki yetkililerden en geç 2022 Eylül ayı sonuna kadar bilgi istedi. 

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi, 47 ülkedeki cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri, işkenceler ve tutukluların yasal haklarının yerine getirilip getirilmediği konularında denetim yetkisine en sahip kuruluş olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) raporları ve AİHM kararlarına rağmen İmralı’daki tecrit sürdürülürken, Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi Üyesi ve Almanya Sol Parti Parlamenteri Andrej Hunko, İmralı’daki görüş yasağının kabul edilmeyeceğini söyledi.

‘CEZAEVİ KOŞULLARI İNSANLIK DIŞI’

Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Hunko, Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine yönelik getirilen yasakların kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek, İmralı’daki cezaevi koşullarının hiçbir şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) standartlarına uygun olmadığını söyledi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin İmralı’ya ilişkin kritik bir karar aldığını belirten Hunko, şöyle konuştu: "Komite, Türk mevzuatında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için bir inceleme mekanizmasının bulunmaması nedeniyle insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin önlenmesine ilişkin ihlallerle ilgili olduğunu belirterek, diğer üye ülkeler gibi Türkiye’nin de bir inceleme mekanizmasına imkan vermesini talep etti. Bununla paralel olarak Osman Kavala olayında da AİHM’in kararı uygulanmadığı için de üyelik anlaşmasının ihlalinden dolayı bir soruşturma açıldı" dedi. 

‘ALMANYA’NIN POZİSYONU ÖNEMLİ’

Hunko, hem İmralı Cezaevi hem de Kavala davasına ilişkin Avrupa Konseyi’nin aldığı kararlarda Alman hükümetinin alacağı pozisyonun önemli olacağını vurguladı. AK’nin nihayet harekete geçmesinin kendisini sevindirdiğini ifade eden Hunko, şöyle konuştu: "Şüphesiz bundan sonra AK üyeleri; en başta da Almanya, Türk hükümetiyle askeri, polisiye, yargı ve istihbarat alanlarında yürüttüğü özel ilişkilerini kesmeli. Federal Alman Hükümeti bir yandan AK üyelik anlaşmasının ihlal edildiğini bildiren oylamaya ‘evet’ deyip, diğer yandan da Türkiye ile içine girdiği ayrıcalıklı işbirliğini sürdüremez."

‘BAŞVURULARIM ENGELLENİYOR’

Hunko, Öcalan’ın tutulduğu cezaevinin durumunu ve tutukluluk koşullarını yerinde görmek için şimdiye kadar birçok girişimde bulunduğunu hatırlattı. Hunko "Maalesef İmralı’ya ziyaret başvurularım Türk makamlarınca engelleniyor" dedi.

Hunko, Öcalan’ın özgürlüğünün ilişkin ise şunları söyledi: "Öcalan’ın özgürlüğü Türk-Kürt çatışmasının barışçıl yollarla çözümüne büyük katkı sunacaktır. Böyle bir çözüm bütün taraflar açısından faydalı olacak."

Öne Çıkanlar