'Aktör değil, faktör olursunuz'

'Aktör değil, faktör olursunuz'
Türkiye sinemasının usta oyuncusu İlyas Salman, yeni nesil popüler yerli aktörleri yeterli görmediğini ve vasat bulduğunu hayatla bağları olmadığını söyledi.

HABER MERKEZİ- Oyuncu İlyas Salman, "Çağatay Ulusoy, Burak Özçivit ve Engin Altan Düzyatan, bu sanatçıları takip etmeye çalışıyorum ama vasat aktörler bunlar. Sınırı geçer geçmez ya da sınırda boğulurlar. Hayat ile akraba değil oynadıkları tiplemeler" dedi.

CRI Türk FM’de Tülin Tonkuş'a açıklamalarda bulunan 69 yaşındaki oyuncu, "Sanat dediğimiz şey; doğal ve toplumsal olayların belirli bir mantık ve estetik süzgecinden geçirilerek yeniden oluşturulmasıdır. Yani sanatla hayat hısım olmalı. Sanat, hayatın kendisi değildir ama gibisidir. En azından gibisine benzetmek lazım. Biçimsel demokrasi zibidilikleri yaparak, biçimsel komiklikler yaparak sinemayı geliştiremezsiniz, aktör de olamazsınız, faktör olursunuz" şekinde konuştu.

Günümüz komedyenlerine de değinen İlyas Salman, "Bir gün arkadaşın bir tanesi 'Cem Yılmaz ile ilgili ne düşünüyorsunuz' dedi. 'Saray soytarısı' dedim. Cem de üzülmüş. 'Başkası söylese üzülmezdim ama İlyas abi söyleyince üzüldüm' demiş. Ben de açıklamasını yaptım. Cem Yılmaz’ın kabiliyeti her insanda yok ama yeteneğini ne için kullanıyorsun, o çok önemli. Yani bir yaraya parmak basıyor musun, hayır. Onun için söyledim.  Mesela Recep İvedik. Hayatta beş saniye tahammül edemedim seyretmeye. Çünkü gayri ahlaki şeyler yapılıyor. Şahan Gökbakar aktör olamaz" ifadelerini kullandı.

Siyasi görüşü nedeniyle Şener Şen ile dargın olduğu haberlerine yönelik ise "Yalan. O benim ustam ve dostumdur. Kesinlikle öyle bir şey olamaz, daha dün telefonda konuştum, beni sinemaya kazandıran Şener abidir. Ben Üsküdar Şehir Tiyatrosu'nda oyunculuğa başladığım zaman Avni Dilligil En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü aldım. Şener abi gitmiş, Arzu filmin sahibi Ertem Eğilmez’e demiş ki; 'Bize konservatuvardan yetenekli bir aktör geldi. Onu sinemaya kazandırabilir miyiz?' Beni öyle çağırdılar. Şimdi beni Türk sinemasına kazandıran bir insanla nasıl düşman olayım? Bir abi gibi hep saygı duydum, bir baba gibi sevdim. Benden 5-6 yaş büyüktür. Telefonda konuştuğumuzda böyle şeylerle dalga geçiyoruz, gülüyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar