'Albayrak Grubu artık 'İstanbul'un baronu' haline gelmiş durumda'

'Albayrak Grubu artık 'İstanbul'un baronu' haline gelmiş durumda'
Murat Ağırel, İstanbul’un büyük ihalelerini alan ve milyarlarca dolar kazanç elde eden bu firmalardan en büyüğüne işaret ettiği bir yazı kaleme aldı.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, "İmamoğlu’nu istemeyen İstanbul baronu" başlıklı yazısında, "Albayrak Grubu, sadece İstanbul özelinde baktığınızda artık "İstanbul’un baronu" haline gelmiş durumda" tespitini yaptı.

Murat Ağırel'in "İmamoğlu'nu istemeyen 'İstanbul baronu" başlıklı köşe yazısı şöyle:

"İstanbul'da mazbata, seçilmiş Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan hukuki olmayan bir karar ile alındı. İstanbul'u rant kapısı haline getiren ŞAKİ'ler feryat figan etti günlerce.

Neden?

Çünkü yıllardır tıkırında işleyen sömürü düzenleri bozulacaktı. En çok sesi çıkanlardan biri Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül'dü. Bu feryatlarının nedenlerini yeni çıkan kitabım ŞAKİ'den örnekler vererek açıklayalım.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki iştiraklere ait ihalelerin bazılarını siz değerli okurlarım ile bu köşeden paylaşmıştım. Biri dışında açıklama gelmedi. Cevabı gelen ihale ile ilgili ikinci yazıyı yazdım ona cevap gelmedi. Halen bekliyorum.

Şimdi size İBB de olan başka işleri açıklayacağım…

Hepimiz elektrik faturalarının yüksekliğinden ve pahalılığından şikayet ediyoruz değil mi? Fatura günü birkaç gün geçince şak diye elektriğimizi kesiyorlar! Bir kaç gün daha geciktirince faiz üzerine faiz bindirip haciz ile kapımıza dayanıyorlar. İşte kapımıza dayanan firmalar, içerisinde çalıştıkları koca koca binalar için herhangi bir ücret ödemiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TEDAŞ, BEDAŞ, AYEDAŞ gibi elektrik firmalarına bizim paralarımız ile yapılan binaları ücretsiz olarak tahsis etmiş.

Peki ya sosyal yardım adı altında milyonlarca lira akıtılan para babalarına ne demeli?

Anlatayım.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal yardım kapsamında tespit ettiği ailelere aylık 75-225 TL arasında bir bedel ile destek oluyor. Bu desteği de "İstanbulkart" aracılığı ile yapıyor. Aile karta yüklenen para kadar marketlerden alışveriş yapabiliyor.

İBB bünyesinde 2017 Sosyal Yardımlar kapsamında "İstanbulkart" kullanan aile sayısı 140 bin 179 kişidir.

Kulağa hoş geliyor tabii. Bu aileler Türk vatandaşı mı? Bilinmiyor.

2017 yılı için "Sosyal Yardım İstanbulkart" bütçesi 125 milyon TL olarak belirlenmiş ama 2017 yılı sonunda toplam tutarı 147 Milyon TL olarak gerçekleşmiş.

Olabilir. Belediye "ihtiyacı olana yardım etmiş ne var bunda" diyebilirsiniz. Haklısınız. Benim dikkat çekmek istediğim durum ise farklı.

İBB yetkilileri için "Sosyal Yardım İstanbulkart" ile yardım ettiği kişilerin alışveriş yapacağı marketleri belirlemiş. 9 market dışında başka markette geçmiyor. Marketler ile sözleşme yapılırken de ne İBB yararına bir madde eklenmiş ne de alışveriş yapana bir indirim uygulatılmış. Bu marketleri az çok tahmin edebiliyorsunuz değil mi?

Yani bahsedilen 9 farklı market zincirine sosyal yardım adı altında imtiyaz tanınıyor. Birincisi yardımların kimlere yapıldığı takip edilmiyor. İkincisi söz konusu bizlerin milyonlarca lirası böylelikle para babası market zincirleri sahiplerine akıtılıyor.

Hemen bir tane daha örnek vereyim.

"2017 yılı 363 hatlık personel taşıma hizmet alımı işi" (2016/399318 ihale numarası ile) ihale edildi. İhaleyi Adem Altunsoy, Mehmet Altunsoy ve Yılmaz Aytaş'ın sahibi olduğu Platform Turizm. Taş. Tem. Hiz. adlı şirket kazandı.

Firma sahibi Adem Altunsoy kimdir peki?

Albayraklar Holding Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak'ın damadıdır kendisi. 3 Mayıs 2002'de Nuri Albayrak'ın kızı Elif Albayrak'la evlendi. Çiftin nikâh şahitliğini çiçeği burnunda bir parti olan AKP'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yapmıştı.

Albayrak Holding'e bağlı Albayrak yayın grubu aynı zamanda Yeni Şafak gazetesinin ve TVNET'inde sahibidir.

İbrahim Karagül hangi gazetenin genel yayın yönetmeni?

Yeni Şafak!

2011 yılından itibaren Albayrak'ın damadı Adem Altunsoy İstanbul Belediyesi'nden tam 212 adet ihale aldı.

1 Ocak 2018 ve 31 Ocak 2019 tarihleri arasında almış olduğu ihale sayısı 16. Aldığı ihalelerin toplam bedeli ise sadece 1 yılda 302.7 milyon lira.

Çok dahası da var.

Albayrak Grubu, sadece İstanbul özelinde baktığınızda artık "İstanbul'un baronu" haline gelmiş durumda.

İstanbul'daki hemen her belediyeden ve İBB iştiraklerinden yüksek fiyatlı ihaleleri rakip tanımadan alıyor. Öyle ki EKAP kayıtlarına göre Albayrakların damadının İstanbul'da 2011'den bu yana toplam aldığı ihale bedeli 1 milyar 642 milyon 146 bin 665 lirayı bulmuş vaziyette.

İnanabiliyor musunuz!

Ekrem İmamoğlu gelseydi ne olacaktı?

Tek bir gruba giden bu ihaleler en düşük fiyatı veren bölgesel işletmelere aktarılacaktı. Böylelikle hem daha ucuz iş alımı yapılacak hem de ihaleler sonucunda oluşacak iş sahasından çok daha fazla yoksul İstanbullu yararlanacaktı.

İşte feryat figan Ekrem İmamoğlu'na ve seçimlere saldırmalarının nedeni bu.

İmamoğlu, halkın sırtına binenlere kapıyı gösterdiği için bin bir türlü iftira ve yalanla seçimi iptal ettirmek için uğraştılar.

Dertleri İstanbul'da yaşayan, İstanbul'un cefasını çeken millet değil, kendi sefalarının geleceğidir."

Öne Çıkanlar