Albayrak: Merkez Bankası en az Fed kadar bağımsız

Albayrak: Merkez Bankası en az Fed kadar bağımsız
Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu'nda bir oturumda konuşan Bakan Albayrak, Merkez Bankası'nın finansal istikrarı da gözetmesi gerektiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dünya Ekonomik Forumu'nun gerçekleştiği Davos’ta katıldığı bir oturumda konuşma yaptı.

Albayrak, "Türkiye’nin borç karnesi çok sağlam. Borç oranı görece yüksek olan özel sektörün dahi benzerlerine göre durumu iyi. Özel sektörün borcunun bir bölümü ihracatçıların karşılıklı kredileri kaynaklı. Türkiye'nin yerel krizlerin üstesinden gelme konusunda güçlü bir karnesi var" dedi.

Davos 2020 Dünya Ekonomik Forumu'nun üçüncü gününde "Küresel Büyüme Ajandasını Şekillendirmek" başlıklı oturumda konuşan Albayrak, "Yaşadığımız problemlerden çok fazla şey öğrendik. Türkiye'nin son bir yıldaki iyileşme oranını kimse beklemiyordu. Son 16 yılda altyapı ve enerjiye çok yatırım yaptık. Son beş yılda önceki beş yılla kıyaslayınca ihracat performansımız çok daha iyi. Hükümet olarak güçlü bir bilançomuz var. Türkiye'nin özel sektörü bölgedeki karmaşalardan sıyrılmada çok şey öğrendi" ifadelerini kullandı.

TCMB'NİN TEK SORUMLULUĞU FİYAT İSTİKRARI DEĞİL, FİNANSAL İSTİKRARI DA GÖZETMELİ

Bakan Albayrak, bir soru üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) tek sorumluluğunun fiyat istikrarı olmadığını, finansal istikrarı da gözetmesi gerektiğini kaydetti. Albayrak, ABD Merkez Bankası Fed ile kıyaslama yaparak, "TCMB en az Fed kadar bağımsız" dedi.

Türkiye'de hem üretim hem de nüfusun arttığını belirten Albayrak, "Üretim tarafında çok rekabetçi bir özel sektörümüz var. İhracat yapıyoruz, üretim yapıyoruz ne gerekirse yapıyoruz. Mali politika tarafında güçlü bir bilançomuz var, teşviklerimiz var" diye konuştu.

'BU YIL İSTİKRARLI TEK HANE ENFLASYON BEKLİYORUZ'

Gelecek dört yıl boyunca seçim olmayacağını ifade eden Albayrak şöyle devam etti:

"Yeni sistemin performansı çok mükemmel sonuçlar gösterdi. Faiz oranları çok yüksekti şimdi düştü. Enflasyon faiz oranını etkiliyor. Tek haneli olacağını göreceğiz. Türkiye'de ilk defa kurumlar aynı hedefe sahip. Türkiye'de güçlü bir değişiklik geliştiriyoruz."

 Küresel çerçevede en çok belirsizlikten endişelendiğini dile getiren Albayrak, "Herkes her ülke bir çözüm bulmaya çalışıyor. Bazı dönemlerde 2009'daki yerde değiliz. Ekonomik açıdan daha koordineli haldeyiz. Yeni ticaret anlaşmalarının zamanı. Bir şekilde siyasi açıdan baktığımızda liderliğe ihtiyacımız var. Belirsizlikten daha fazla bir şeylerin belli olması için liderliğe ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar