Alevilik için fantastik çizgi film hazırlanıyor

Alevilik için fantastik çizgi film hazırlanıyor
Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamına dair fantastik bir çizgi film hazırladı. 22 dakikalık çizgi film 20 gün içinde yayınlanacak

Alevi- Bektaşi inancının şekillenmesinde büyük rolü olan Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin 750'nci ölüm yıldönümü nedeniyle UNESCO, 2021 yılını Hacı Bektaş Veli’yi anma yılı ilan etmişti.

Bu kapsamda farklı etkinlikler düzenlenirken Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü de bir projeye imza attı.

Enstitünün girişimiyle Alevi inançlarını ve mitlerini Aleviliğin temel öğretilerine dayanarak anlatan, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamına dair kesitler de içeren Hünkar Bektaş adlı fantastik bir çizgi film hazırlandı.

Fragmanı yayınlanan 22 dakikalık çizgi filmin tamamı 15-20 gün içinde yayınlanacak. Çizgi filmin senaryosu "Kırklar Meclisi - Hünkar Bektaş" kitabının da yazarı Ayşe Acar’a ait. 

Çizer ekibinde Tuncer Çetinkaya, Gizem Deniz, Erdal Durmuş'un yer aldığı filmin seslendirmesi Sedat Yılmaz, müzikleri ise İlke Türkdoğan tarafından yapıldı. 

İndependent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e konuşan Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ersal, projeyi şöyle anlatıyor:

"Ortaya çıkan ilk eseri teknik olarak hareket içermemesinden dolayı çizgi filmden ziyade çizgi hikaye ve çizgi sinevizyon olarak tanımlamayı tercih ettik. ilk etapta animasyon diyerek yola çıktık ancak animasyonun yüksek maliyetleri nedeniyle şimdilik bir çizgi sinevizyon şeklinde kaldı."

Senaryonun Hacı Bektaş Veli’nin ölümünden sonraki dönemde yazılan ve ona dair söylencelerin yer aldığı Velayetname’ye uygun hazırlandığını ifade eden Ersal, Hacı

Bektaş Veli’nin alışılmış tasviri dışında sakalsız ve genç haliyle gösterilmesinin nedenini şöyle anlatıyor:

Hacı Bektaş Veli’nin Sünni İslam inancının güçlü olduğu coğrafyada saçı sakalı uzun eli tespihli bir şekilde resmedilir. Oysa Velayetname’ye göre Hünkar Bektaş, Anadolu’ya geldiğinde 35 ile 45 yaşları arasındaydı. Saçları kazılmış, sakalları yok ve bıyıkları vardı. Biz projemizde Hünkar Bektaş’ı aslına Velayetname’ye uygun olarak tasvir ettik." 

120 bin liraya mal olan filmi isteyen herkes yayınlayabilecek.

Öne Çıkanlar