Almanya'da salgınla mücadelede kriter değişikliği

Almanya'da salgınla mücadelede kriter değişikliği
Meclis'ten geçen tasarıya göre, son 7 günde 100 bin kişide görülen vaka sayısı, yoğun bakım kapasitesi ve aşılanmış kişi oranı gibi kriterlerin de göz önünde bulundurulacağı belirtildi.

Foto: Reuters


Almanya, pandemiyle mücadele önlemleri açısından en belirleyici kriter olarak hastaneye yatırılan kişi sayısını dikkate almaya hazırlanıyor.

Alman Federal Meclisi (Bundestag), salgında durumun ciddiyetinin değerlendirilmesi açısından ana kriterin hastanede tedavi gören kişi sayısının olmasını öngören tasarıyı kabul etti. Tasarının Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde (Bundesrat) de onaylanması gerekiyor.

Almanya'da şu an salgın değerlendirilmesinde ana kriter vaka sayıları. Ancak aşılanan kişi sayısının artması, vaka sayılarını artık eskisi kadar anlamlı olmaktan çıkardı. Almanya'da şu ana kadar nüfusun yüzde 61,4'üne Covid-19 aşısı yapıldı.

YENİ KRİTER NE OLACAK?

Meclis'ten geçen tasarıda, son yedi günde 100 bin kişide görülen vaka sayısı, yoğun bakım kapasitesi ve aşılanmış kişi oranı gibi kriterlerin de göz önünde bulundurulacağı belirtildi.

Yeni tasarı, Almanya'daki 16 eyaletin hangi noktada kapsamlı kısıtlamalara gidebileceği konusunda belirleyici olacak.

TARTIŞMALI MADDE: İŞVERENLERE AŞI SORMA YETKİSİ

Tasarı ayrıca bakımevi, yuva ve okullardaki işverenlerin, çalışanlarına aşılı olup olmadıklarını sorma hakkını da veriyor. Tasarının en tartışmalı bölümlerinden birini bu madde oluşturuyor.

Eyalet Temsilcileri Meclisi'nin cuma günü gerçekleştireceği olağanüstü oturumda tasarıyı oylaması bekleniyor.

ALMANYA’DA SALGINDA SON DURUM: 4 MİLYONDAN FAZLA VAKA

Alman hükümetine salgınla mücadelede danışmanlık yapan Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) açıkladığı son verilere göre, Almanya'daki yeni vaka sayısı 6 bin 726 yükselerek 4 milyon 17 bin 116'ya yükseldi. Son olarak 59 kişinin hayatını kaybettiği koronavirüs kaynaklı ölümlerde toplam can kaybı 92 bin 413'e yükseldi.

Öne Çıkanlar