Almanya, Polonya için AB'den yardım istedi

Almanya, Polonya için AB'den yardım istedi
Almanya Federal İçişleri Bakanı vekili Horst Seehofer, Polonya ve Almanya'nın mülteci durumuyla artık kendi başlarına başa çıkamayacaklarını söyleyerek AB'ye yardım çağrısı yaptı.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna, Birliğin dış sınırlarını koruması için Belarus sınırındaki göçmen krizinde Polonya'ya yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Seehofer, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "Polonya hükümetinin dış sınırı korumasına yardım etmeliyiz. Bu aslında AB Komisyonu'nun görevidir. Şimdi onları harekete geçmeye çağırıyorum" dedi. Polonya ve Almanya bu durumla tek başlarına baş edemediler. Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, mültecileri 'Batı'yı istikrarsızlaştırmak' için kullanmaya çalıştığından, tüm AB ülkeleri artık bir arada durmalı" dedi.

Dün binlerce sığınmacı Belarus sınırından Polonya sınırını geçmeye çalışmıştı. Polonya Savunma Bakanlığı, göçmenlerin Kuznetskiy sınır noktasından biraz uzakta bulunan Belarus sınırları içerisinde olduğunu duyurdu.

Geniş güvenlik önlemi alan Polonya tarafından, sınırdaki telleri aşmak isteyen göçmenlere yönelik göz yaşartıcı gaz kullanıldığı ve bölgede helikopter uçurulduğu görüntülere yansıdı.

Polonyalı yetkililer, göçmenlerin ülkeye geçişine izin vermediklerini, giriş yapabilenleri de Belarus’a geri göndereceklerini duyurdu. Polonya sınıra 12 binden fazla asker gönderdi. Varşova bugün de sınırı kapattığını açıkladı.

Polonya ve AB, durumdan Lukaşenko'yu sorumlu tutuyor. Onu AB'ye ülkesine yönelik yaptırımlara yanıt olarak kriz bölgelerinden gelen göçmenleri AB'ye kanunsuz yollaran göndermeye çalışmakla suçluyorlar. Seehofer'e göre Lukaşenko, Polonya sınırındaki mültecilerin ve kaçan çocukların görüntülerini "kasıtlı olarak yarattı ve kullandı".

Seehofer Lukaşanko'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediğini de ifade etti.

Polonya'nın şimdiye kadar doğru tepki verdiğini ve bir sınır tesisinin inşasını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Seehofer sözlerine, "Sınırların yapısal güvenliğine de ihtiyacımız olduğunu söylüyorum. Polonyalıları alenen desteklemek zorundayız. AB'nin dış sınırını izin verilen yollarla korudukları için onları eleştiremeyiz. Tabii ki ateşli silah kullanımını değil, var olan diğer seçeneklerle" şeklinde devam etti.

AB HAVAYOLLARINA YAPTIRIM UYGULAMAK İSTİYOR

Kendi açıklamalarına göre, AB Komisyonu Polonya'ya birkaç kez yardım kabul etmesi için teşvik etti. AB Komisyonu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB sınır koruma kurumu Frontex, sığınma kurumu Easo ve polis yetkilisi Europol'ün göçmenlerin kaydı, sığınma başvurularının işlenmesi ve kaçakçılıkla mücadele konularında yardıma hazır olduklarını söyledi. Ancak Polonya bu yardımı talep etmek zorunda.

Aynı zamanda, Avrupalı ​​politikacılar Belarus'a karşı yeni yaptırımları değerlendiriyor. Almanya'nın Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Avrupa Parlamentosu ​​politikacısı Manfred Weber, Avrupa Birliği'ni kararlı bir duruş sergilemeye çağırdı. Avrupa Halk Partisi'nin grup başkanı Bild gazetesinin Avrupa Parlamentosu'nda "Avrupa mesajı şöyle olmalı: Yeter!" Weber ayrıca daha sert yaptırımlar uygulanmalı dedi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar