Almanya'ya gri pasaportla giren A.L., iltica talebinde bulundu

Almanya'ya gri pasaportla giren A.L., iltica talebinde bulundu
Gri Pasaportla sınırı geçen ve Eylül ayından beri Almanya'nın Hamburg kentinde 'kaçak' statüsünde yaşayan A.L'nin iltica başvurusunda bulunduğu kaydedildi.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK- Malatya Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla geçtiğimiz Eylül ayında şebeke yoluyla Almanya'ya gelen A.L., son dönemlerde çıkan haberler üzerine tedirgin olduğu gerekçesiyle iltica başvurusunda bulundu.

Hamburg'da, avukat Mahmut Erdem'e başvuran A.L., ifadesinde şunları söyledi: 

'YEŞİLYURT BELEDİYESİ ADINA ARAYAN BİR KİŞİ 'PASAPORTUNUZ HAZIR' DEDİ'

"Elazığ'dan bir liste hazırlandığını duydum. Yeşilyurt Belediyesi'nın hazırladığı listede ben de vardım. Elazığ'da, kaldı ki, Almanya'ya insan götürüldüğü herkes tarafından duyulmuştu. Ben de diğerleri gibi Yeşilyurt Belediyesi'ne başvurdum. 6 bin euro parayı Almanya'ya gelebilmek için Elazığ'da ödedim. 300 euro da otobüs ücreti aldılar. Daha sonra Yeşilyurt Belediyesi adına aradığını söyleyen birisi, 'Pasaportlarınız hazır, gelin alın' dedi. Almanya'ya giriş yapana kadar iki otobüs değiştirdik. Önce Hannover kentine geldik. Almanya'ya gelirken yol boyunca burada hukuki olarak ne yapmamız gerektiği bizlere bir bir izah edildi. Hannover'de gri pasaportları elimizden aldılar. Herkes akrabası, yakını, çevresi olan olan bir yerlere dağıldı; ben de Hamburg'a geldim."

'AKP İLE HİÇBİR BAĞIM YOK, ALMANYA'YA GELMEK İÇİN BU YOLU KULLANDIM'

A.L. ifadesinde ayrıca, "Kürt kökenliyim. AKP ile hiçbir bağım yok. Politik ve ekonomik sıkıntılardan dolayı Türkiye'den ayrılmak istedim. İş bulamadım. Lise mezunuyum. Bu işi organize edenler belediyede görev yapan ve AKP içinde aktif olan kişiler. Politik olarak da AKP ile hiçbir bağım yok. Sadece Almanya'ya gelebilmek için bu yolu kullanmak zorunda kaldım" ifadelerini kullandı.

'KRİMİNAL OLAN BAŞKALARI BİZ DEĞİLİZ'

Gerek Türkiye, gerekse Almanya basınında ortaya çıkan gri pasaport skandalıyla ilgili haberlerin ardından, Türkiye'ye sınırdışı edilmekten ve kriminal görülmekten korktuğunu ifade eden A.L. "Bizler kesinlikle kriminal değiliz. Almanya'ya gelebilmek için bu yolları kullanan insanlarız. Türkiye'ye gittiğimizde gerek İçişleri, gerekse Emniyet Müdürlükleri sanki bizler kriminal kişilermişisiz gibi muamele yapacaklar" dedi. 

AVUKAT ERDEM: EN DOĞRU ÇÖZÜM, GELENLERİN İLTİCA BAŞVURUSUNDA BULUNMASI

Artı Gerçek'e konuşan avukat Mahmut Erdem ise gri pasaportla bu kişilerin Almanya'da iltica yapmalarını önererek, "kaçak" statüsünde yaşayanların durumunun aksi takdirde hukuksal olarak zorluk yaratacağını belirtti. 

Erdem "AKP'ye muhalif olan kişilerin kaçak statüsünden kurtulmaları için iltica başvurusunda bulunmalarını tavsiye ederim. Bu kişiler Türkiye'ye sınırdışı edildiklerinde orada yargılanma tehlikesi baş gösterdiğinden, söz konusu muhalif politik kimlikleri olan kişiler 'zorla sınırdışı' hükmüne karşı ( Abschiebehindernisse) bu haktan yararlanabilir. Oturum hakkı belirli şartlarda yerine getirenler ancak burada kalabilir" dedi. 

Erdem "Türkiye'ye sınırdışı edilenlerin orada yargılanma tehlikesi var. Bu kişiler AKP iktidarı tarafından kriminal kişiler gibi görülecek. Oysa skandalın içindeki baş aktörler, Belediye Başkanları, Belediye yetkilileri ve protokole imza atan valiler yargılanmayacak. Müvekkilime sonuna kadar hukuki anlamda destek vereceğim. İlgili İltica Dairesi'ne de müvekkilimin zorla sınırdışı uygulamasına karşı mevcut haklardan yararlanmasını tavsiye edeceğim" şeklinde konuştu. 

Öne Çıkanlar