Amberin Zaman: Erdoğan, Macron’dan ABD yaptırımlarının kaldırılması için lobi yapmasını rica etti

Amberin Zaman: Erdoğan, Macron’dan ABD yaptırımlarının kaldırılması için lobi yapmasını rica etti
İddiaya göre NATO zirvesinde Türk yetkililer ve Ankara'daki ABD Büyükelçiliği bastırmasına rağmen Erdoğan, Biden ile bir görüşme yapamadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'nın Ukrayna krizinin ortasında yükselen itibarına rağmen, Brüksel'deki NATO zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme yapamadı.

Ankara’nın yoğun baskısına rağmen bu görüşmenin gerçekleşmemesine Biden'ın programının yoğunluğu sebep olarak gösterildi. Ancak Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili bir görüşme yaptı. Diplomatik kaynaklara göre, Türk yetkililer ve Ankara'daki ABD Büyükelçiliği, zirvenin oturum aralarında bir kenara çekilme şeklinde de olsa bir toplantı için bastırdı.

Ancak Amberin Zaman’a göre gerçek sebep, Türkiye'nin ABD'nin NATO güvenliğini tehdit ettiğini söylediği Rus S-400 füzelerinden kurtulmayı reddetmesi oldu. Türkiye, ABD’nin yoğun itirazlarına rağmen sistemi satın aldı. Bir dizi Kongre yaptırımı ve bunun F-35 ortak saldırı uçağı programından çıkarılması Ankara'yı etkilemedi.

Amberin Zaman’a konuşan diplomatik kaynaklara göre, Ankara yaptırım konusunu NATO forumlarında gündeme getirmeye devam ediyor ve NATO üyelerine yaptırımların kaldırılması için Washington'a lobi yapmaları için baskıda bulunuyor.

Zaman, bu konunun Erdoğan'ın Macron ile yaptığı görüşmede gündeme geldiğini belirtti. Al Monitor yazarı, "Fransız lider ve Erdoğan, Fransa ile Türkiye arasında artan rekabetin olduğu Libya, Doğu Akdeniz ve Batı Afrika üzerinde aralıklı olarak fikir ayrılığı yaşadı. Ancak kaynaklar, bugünkü karşılaşmanın çok iyi geçtiğini kaydetti" diye yazdı.

Öne Çıkanlar