Anarşist kimliğinin tanınması için 78 gündür açlık grevinde

Anarşist kimliğinin tanınması için 78 gündür açlık grevinde
İzmir 3 No’lu T Tipi Cezaevi'nde 78 gündür açlık grevinde olan Şevket Aslan taleplerinin kabul edilmesini istedi.

HABER MEREKEZİ - İzmir 3 No’lu T Tipi Cezaevi'nde 78 gündür açlık grevinde olan Şevket Aslan'ın sağlık durumu ve cezaevi koşullarına dikkat çekmek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ve Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi'nin de (TDİ) destek verdiği toplantıda söz alan TDİ Dönem Sözcüsü Ümran Yurdayol, cezaevlerinde yaşanan baskı ve hak ihlallerine dikkat çekerek, "Devrimci tutuklularla bağımsız tutuklular yan yana konularak, devrimci tutuklular bağımsızlaştırılmaya çalışılıyor. Bunu başaramadıklarında da onların günlük yaşamlarını idame etmelerini engelleyici koşullar ortaya çıkarılıyor. Şevket Aslan da, bağımsız bir tutukluyla aynı odayı paylaştığından devrimci tutukluların yanına geçmek için açlık grevine başladı. Tüm kamuoyunu Şevket Aslan’ın açlık grevini ve taleplerini sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

'VÜCUDUNDA AĞRILAR BAŞ GÖSTERDİ’ 

Aslan'ın avukat Gökhan Soysal da, Aslan’ın 21 Kasım’da süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığını hatırlatarak, "En son 2 hafta önce onu ziyaret ettim. Kendisinde kilo kaybı, baş ağrısı ve vücudunda da çeşitli ağrılar baş göstermeye başladı. Ama en önemlisi de unutkanlık sorunudur. Açlık grevi devam ettikçe unutkanlığı arttı. Bunun hapishaneden tam olarak alamadığı ilaçlardan dolayı olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

'KAMERALARIN OLMADIĞI YERLERDE DARP EDİLDİ’ 

Aslan’ın talebinin anarşist kimliğinin tanınması olduğunu ifade eden Soysal, şöyle devam etti: "Cezaevi idaresi, Şevket’i, cezaevinde sorun çıkaran iki kişinin yanına verdi. Şevket ve yanındaki tutsak arkadaşı cezaevi yönetimi tarafından görüşmeye çağırılıyor. Ancak odadan çıkarıldığında kameraların görmediği bir yere götürülüp darp edilerek süngerli odaya almaya çalışıyorlar. Diğer tutsak 3-4 saatte süngerli odadan çıkartılırken Şevket’i 24 saat bekletiyorlar. En hayati durumlarda bile hapishane yönetimi baskı yapmaktan çekinmiyor. OHAL’le iyice pervasızlaşan bir idare yönetimi söz konusudur."

Soysal, Aslan’ın sağlık durumu hakkında İnfaz Hakimliği'ne, Adalet Bakanlığı'na ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne yazdıkları dilekçelerden herhangi bir dönüş alamadıklarını söyledi.

‘ANARŞİST KİMLİĞİM TANINSIN’ 

İzmir 3 No’lu T Tipi Cezaevi'nde 78 gündür açlık grevinde olan Şevket Aslan talepleri:

* Anarşist kimliğinin tanınarak hapishanedeki başka bir anarşist tutsakla beraber tutulmak veya bu olmayacaksa tekli odaya alınmak.

* Kargodan gelen kitapların yasaklı değilse tarafına verilmesi.

* Resmi kurumlara hitaben verilen dilekçelerin kaybettirilmemesi ve istendiğinde çıkış numaralarının verilmesi.

* Açık ziyaretler ve sağlık sebepleri dışında ayakkabı çıkartma dayatmasına son verilmesi,

* İdareyle görüşmelerinde insan onuruna yaraşır şekilde davranış görmek ve duvar dibinde ayakta bekletilme uygulamasına son verilmesi,

* Yağlı boya resim malzemelerinin kendisine verilmesi veya resim atölyesine ulaşımının sağlanması."

(M.A)

Öne Çıkanlar