Andrej Hunko: Almanya Türkiye'ye Gare harekâtı için yeşil ışık yaktı

Andrej Hunko: Almanya Türkiye'ye Gare harekâtı için yeşil ışık yaktı
Almanya Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, TSK'nin geçtiğimiz hafta Gare bölgesine yaptığı harekâtın Almanya’nın yeşil ışık yakmasıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Alman Federal Meclis’in yanı sıra Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi (AKPM)’nin Birleşik Avrupa Sol Grubu Başkan Yardımcısı olan Andrej Hunko, Türkiye'nin Gare bölgesine dönük askeri harekâtta Almanya’nın rolüne ilişkin çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

ANF’ye konuşan Hunko, PKK’nin elindeki 13 asker, polis ve MİT elamının hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Gare’ye yönelik askeri harekâtın Almanya’nın yeşil ışık yakmasıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye'nin harekât öncesi Almanya’nın bilgilendirme ihtimaline dikkat çeken Hunko "Bence Türkiye operasyon planını Almanya’ya sundu ve herhangi bir itiraz almayınca da hayata geçirdi" diye konuştu.

‘TEZİMİ DESTEKLEYEN BİRÇOK EMARE VAR

Türk devletinin askeri harekâtında yaklaşık bir hafta önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Berlin’de ağırlandığını ve Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile yaptığı görüşmede operasyonun planının büyük ihtimalle gündeme gelmiş olabileceğine dikkat çeken Alman parlamenter Hunko devamla şunları söyledi:

"Berlin’deki görüşmeden iki taraf da memnun kaldığını açıkladı, bu bize Erdoğan rejiminin Almanya’dan beklediği onayı aldığının göstergesidir. Ayrıca savunma bakanlarının görüşmesinden birkaç hafta önce de iki ülkenin dışişleri bakanları Maas ve Çavuşoğlu bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından iki bakanın samimi pozlarla Türkiye’nin batıyla sorunlarının çözümü için adımlar attığı ve ilerleme olacağı belirtmesi dikkat çekti. Neyin karşılığında böyle bir sürecin başlamasına karar verildi? Şüphesiz bu Türkiye’nin bir konuda istediği onayı kopartmaktan başka ne olabilir."

‘ALMANYA VE AB’NİN SESSİZLİĞİ DİKKAT ÇEKİCİ’

Aynı zamanda Federal Meclis’te Sol Parti Grup Başkanı Yardımcısı da olan Andrej Hunko, Gare harekâtı sonrası Almanya ve Avrupa Birliği’nin sessizliğinin de dikkat çekici olduğunu ifade ederek devamla şu değerlendirmeyi yaptı: "Almanya ve AB’nin hiçbir şekilde bu operasyona yönelik bir kınama veya üst düzeyde bir açıklama gelmemesi, sesiz kalınması da bu saldırıdan haberdar oldukları tezimi güçlendiriyor."

Alman parlamenter Hunko, Hewlêr ve Bağdat’tan sonra Hulisi Akar’ın Berlin’i tercih etmesi ve Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer ile yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin geçtiğimiz hafta Federal Meclis’e kısa bir soru önergesi vermişti. İkilinin görüşmesinde hangi konuların konuşulduğunu soran Hunko’ya Savunma Bakanlığı "Suriye ve Irak’taki durum görüşmenin konuları arasındaydı" yanıtı verdi.

Bu bilgi Irak’ın resmi sınırları içerisinde bulunan Duhok’a bağlı Gare bölgesine yönelik harekât planının da konuşulduğunun dolaylı olarak ima edilmesi anlamına gelirken Hunko, verilen yanıtı da çok yetersiz bularak Merkel hükümetinin konuya ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapmasını istedi. Gare’ye yönelik harekâtın hem Almanya hem de AB düzeyinde sert şekilde kınaması gerektiği belirten Alman parlamenter Hunko "Sürekli belirtiyoruz, bir kez daha söyleyeyim; Almanya buna benzer saldırıların bir daha olmasını istemiyorsa Türkiye’ye silah satışlarını durdurmalı" dedi.

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut da geçtiğimiz hafta meclise verdiği yeni bir soru önergesinde Akar ile görüşmenin detaylarının açıklanmasını ve Gare harekâtına Angela Merkel’in başkanlığındaki federal hükümetin nasıl bir tavır aldığını sormuştu. Bu soruya önerisine önümüzdeki günlerde hükümetin yazılı bir cevap vermesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar