Ankara Garı önünde Davutoğlu’na seslendi: Benim oğlumu kim öldürdü?

Ankara Garı önünde Davutoğlu’na seslendi: Benim oğlumu kim öldürdü?
10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 4'üncü yıl dönümü anmasında, meydanın Anıt Meydan olarak düzenleneceği açıklandı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- 10 Ekim Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenler, katliamın 4. yılında Ankara Garı önünde anıldı.

Ulus’ta bir araya gelen yüzlerce kişi, üzerinde katledilen 103 kişinin fotoğraflarının olduğu '10 Ekim Ankara katliamını unutturmayacağız'  pankartı açtı.

Anmaya katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, Ankara ve Suruç katliamlarından yaralı kurtulanlar, 10 Ekim Mitingi’ni düzenleyen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB başkanları, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Filiz Kerestecioğlu, Murat Çepni, Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Serpil Kemalbay, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Genel Başkan Yardımcıları Yıldırım Kaya, Veli Ağbaba, Orhan Sarıbal, Onursal Adıgüzel ile bazı CHP milletvekilleri de katıldı.

Ulus’tan katliamın yaşandığı Ankara Garı’na doğru yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, '10 Ekim’i unutma unutturma', 'Savaşa hayır barış hemen şimdi', 'Katil devlet hesap verecek', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganlarını attı.

‘İŞGALE HAYIR’ SLOGANI ENGELLENDİ

Yürüyüş sırasında bazı kişilerin Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekatı protesto etmek için "İşgale hayır" sloganı atması gerginliğe yol açtı. Çevik kuvvet polisi, slogan atan grubu ablukaya aldı. Kitleyi ikiye bölen polis, diğerlerinin geçişine izin vermedi. Gerginlik bir süre devam ederken, polisle yapılan görüşmeler sonucu yürüyüşe devam edildi.

Ankara Garı önüne varıldığında saygı duruşu yapıldı ve yaşamını yitiren 101 kişinin ismi tek tek sayıldı. Anmaya katılan CHP milletvekili ve yöneticilerinin ismi anons edilirken, kitleden bazı kişiler CHP’nin tezkereye onay vermesi nedeniyle tepki gösterdi. CHP’ye yönelik tepkiler anma sonrasında tek tek milletvekilleriyle yapılan görüşmelerde de dile getirildi.

SİYASETÇİLER DAVAYA DAHİL EDİLSİN

Emek ve meslek örgütleri adına konuşma yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yargılama sürecini eleştirdi ve mahkemenin cesur bir adım atmadığını söyledi.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran-1 Kasım arası dönem için "defterleri açarsak birçok insan insan içine çıkamaz" sözlerini hatırlatan Koramaz, "Bu itiraf bizlerin endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gün gibi açığa çıkarmıştır. Bu bir itiraftır ve ihbardır. Mahkemenin o dönemin Başbakanı ve İçişleri Bakanı başta olmak üzere siyasetçileri dava süreçlerine katmaya davet ediyoruz" dedi.

ANIT MEYDAN YAPILACAK

Katliamın yaşandığı yerde bir pano olduğunu ancak bu meydanın 10 Ekim günü yaşanan acıları anlatmak yetersiz kaldığını ifade eden Koramaz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüşme yaptıklarını ve buranın anıt meydan olması için bir yarışma düzenlenmesine karar verildiğini açıkladı. Koramaz, projenin Kasım 2020’de tamamlanmasını planladıklarını belirtti.

BİR BABA DAVUTOĞLU’NA SORDU: BENİM OĞLUMU KİM ÖLDÜRDÜ?

Koramaz’ın konuşmasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Bu sırada katliamda yaşamını yitiren bir baba, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’na seslenerek "Benim oğlumu kim öldürdü" diye feryat etti.

Anma, 10 Ekim Anıtı’na karanfiller bırakılmasıyla son buldu. Çok sayıda kimi bu sırada gözyaşlarına hakim olamadı.

Öne Çıkanlar