Ankara Tabip Odası Başkanı: Dün itibariyle hastanelerde yatacak yer kalmadı

Ankara Tabip Odası Başkanı: Dün itibariyle hastanelerde yatacak yer kalmadı
Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç artan Covid-19 vaka sayısına işaret ederek dün itibariyle Ankara’da bulunan hastanelerde yatak kapasitesinin tamamen dolduğunu söyledi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK-  Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, Ankara’da bulunan hastanelerde dün itibariyle Covid-19 hastalarının yatması gereken hastalar için yer bulamadıklarını söyleyerek, 112 servisinin koordinasyona devrettiğini bildirdi. Ankara’da yaşanan vakalara ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Karakoç, daha da kötü günlerin yaklaştığının altını çizdi. 

Kentte normalleşme süreci öncesine göre Coronavirus polikliniklerine başvuran kişi sayısının 10 kat arttığını belirten Karakoç, "Ankara'da da diğer illerde olduğu gibi vaka sayısı çok yüksek. Her gün olduğu gibi Covid-19 servisi, yataklı servis ve yeni yoğun bakım açıyoruz. Ama dünden beri yatması gereken hastalar için yer bulamıyoruz. Hastalar saatlerce hastanelerin acil servislerinde yatış bekliyor. 12 saat bir sedyenin üzerinde bekleyen hastalar gördük. Yoğunluktan kaynaklı 112’yi de koordinasyona devrediyoruz" dedi. 

‘TEMİZ HASTA İLE COVİD HASTASI BİR ARAYA GETİRİLİYOR’

Karakoç ciddi bir filyasyon yapılmadığını belirterek, "Ne temaslı hasta takibi yapılıyor ne vaka aranıyor ne de temiz hasta ve pandemi hastane ayrımı yapılıyor. Sürecin başında en azından temiz hasta ile pandemi hastane ayrımı vardı ama geldiğimiz aşamada bu da ortadan kalktı. Covid hastası ve normal hizmet alan hasta bir araya getiriliyor" dedi. 

‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA DA KÖTÜ OLACAK’

Acil servislerde hastaların saatlerce bekletildiğini söyleyen Karakoç, önümüzdeki günlerde ise durumun daha da kötü olacağını belirtti. Bugün toplanacak Bilim Kurulu ve Ramazan Bayramı'nda yapılacak kısıtlamalara ilişkin de konuşan Karakoç sözlerine şöyle devam etti: 

"Başta epidemiyolojik zemine göre vakaların yani temaslıları karantinaya almazsanız, hastaları izole edemezseniz, kamusal alanda sadece kısıtlamalar ile bu salgını engelleyemezsiniz. Önce bulaş zincirini kırmamız gerekiyor. Bu zinciri kırdıktan sonra ikisi aynı anda yapılacak. Aşılamanın kesinlikle yapılması gerekiyor. Öncelikle ilk olarak bir epidemiyoloji verilerine göre temaslı taraması,  kaynak hastayı bilmesi gerekiyor. İkinci olarak temaslı kişiyi karantinaya almak ve taramasının yapılması gerekiyor. Üçüncü olarak izolasyon yapmak gerekiyor.  Dört hızlı bir şekilde aşılama programını geliştirmek gerekiyor ve son olarak da bütün zorunlu olmayan kamusal alanlarda vardiya sürelerinin kısaltılması lazım. Bu şekilde daha az yığılmalar olacaktır. Bunların hepsini bir arada yapmak gerekiyor. Siz epidemiyoloji bilimine göre çalışmazsanız istediğiniz kadar kısıtlamaya gidin, bu bulaş ile baş edemezsiniz. Onun için öncelikle sürecin başında dediğimiz gibi etkin bir epidemiyolojik çalışma yapılması gerekiyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar