Ankara Valiliği, 10 Ekim’de katledilenleri temsil eden ağaçları kaldırdı

Ankara Valiliği, 10 Ekim’de katledilenleri temsil eden ağaçları kaldırdı
10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 6’ıncı yılında ‘Mabet Ağaçları’nın bir kısmı Ankara Garı çevresine yerleştirilmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), IŞİD'in 10 Ekim 2015'te düzenlediği Ankara Garı saldırısında hayatını kaybedenleri temsilen gar önüne yerleştirilen ‘Mabet Ağaçları’nın Ankara Valiliği tarafından kaldırıldığını açıkladı.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 6’ıncı yılında, ‘Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı’ yarışmasında birinci olan projede yer alan ‘Mabet Ağaçları’nın bir kısmı Ankara Garı çevresine yerleştirilmişti.

TMMOB, ağaçların Ankara Valiliği tarafından kaldırıldığını duyurdu.

Ağaçların kaldırıldığı haberini alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Ankara Garı önüne giderek yetkililerle görüştü. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de görüşmeleri sonuçsuz kaldı ve fidanlar emniyet görevlileri tarafından Ankara Garı önünden kaldırıldı.

TMMOB, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ağaçların kaldırılmasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 Ekim Cumartesi günü Ankara Garı önüne, 10 Ekim Ankara Katliamı yıldönümü için yerleştirilen ve anıt meydan projesi kapsamında yer alan Matem Ağaç fidanları Ankara Valiliği tarafından kaldırılmaktadır. Ülke tarihinin en büyük katliamının gerçekleştiği yer Emek, Barış, Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri olacak! Mabet Ağaçlarımız, 103 kardeşimizin kanının döküldüğü alana her 10 Ekim'de yaprağını dökecek. Katliam, nesiller boyunca unutulmayacak. Engelleyemeyecekler. 10 Ekim Katliamının gerçekleştiği yerden, proje kapsamında yerleştirilen ağaçların kaldırılmasının hiçbir mantıklı ve vicdani gerekçesi olamaz. 103 canımızın bizlerden koparıldığı alanda Mabet Ağacının fidanına dahi tahamül edemeyenler vicdanlarda mahkum olacaktır.

Ankara Valiliğine soruyoruz:

10 Ekim Katliamının 6. Yılında, alana Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen, anıt meydan projesi içerisinde yer alan Mabet Ağaç fidanlarını gece yarısı neden alıp götürdünüz?"

Ankara Valiliği, 10 Ekim 2021 01.53 itibari ile 10 Ekim Katliamında hayatını kaybeden yurttaşlarımızın anısına Gar önüne yerleştirilen Mabet Ağaç fidanlarını alıp götürmekle meşgul!

Bunu da unutmayacağız,

Unutturmayacağız!"

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da Ankara Valiliği'nin ağaçları kaldırmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Korkmaz paylaşımında "10 Ekim Katliamı’nın gerçekleştiği alana Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen anıt meydan projesi içindeki mabet ağaç fidanları gece yarısında söküldü.  Ankara Valiliği’ne soruyoruz. Neden?" diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar