Araştırmacılar sahada yurttaşın nabzını tuttu: Erdoğan’ın endişeleneceği birçok sebebi var

Araştırmacılar sahada yurttaşın nabzını tuttu: Erdoğan’ın endişeleneceği birçok sebebi var
Gezici Araştırma’dan ‘Erdoğan’ın iktidarı garanti değil’ tespiti yapılırken, BUBAR Araştırma seçmenin yüzünün döndüğü iki siyasi aktörü açıkladı. İşte kamuoyu yoklamasının sonuçları...

Türkiye 2023 Haziran seçimlerine hızla yol alırken, anketler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’nin oy kaybını ortaya koydu. Sahadaki durumu, Gezici Araştırma Merkezi Başkanı ve Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici ile BUPAR Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akaltun değerlendirdi.

‘VATANDAŞ ERDOĞAN’IN SAHTE SÖYLEMLE SORUNLARI YOK SAYMA EĞİLİMİNİ GÖRDÜ’

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre Türkiye’de yurttaşın politikacılara bakış açısının değiştiğini belirten Gezici, "Erdoğan güçlü bir politik figürdü. Söylediği her söz, yapılabileceği duygusunu harekete geçiriyordu. Fakat artık böyle bir imaj yok. Halkın büyük bölümü Erdoğan figürünün, oyalama, sahte bir söylemle gerçek sorunları yok sayma eğiliminde olduğunu düşünüyor" dedi.

GEZİCİ ANKETİ: ERDOĞAN’IN OYU YÜZDE 47, KILIÇDAROĞLU’NUN YÜZDE 52

Gezici, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalınacağını da şu sözlerle anlattı: "Yaptığımız ankette katılımcıların yüzde 47.2’sinin Erdoğan’a, yüzde 52.8’sinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini gördük. Bu anlamda Erdoğan’ın hiç olmadığı kadar endişeleneceği birçok sebebi var. Sahip olduğu iktidarı zannettiğinin aksine hiç garanti değil."

‘HALKIN ÇOĞUNLUĞU AKP’NİN ÜLKEYİ YÖNETEMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR’

Kişi başına düşen milli gelir, işsizlik ve enflasyonun önüne geçilemediğini belirten Murat Gezici, "Artık halkın yüzde 68.9’unun ‘AKP ülkeyi yönetemiyor’ dediği görünüyor" dedi.

VATANDAŞ SORUNU SİSTEMDE GÖRÜYOR: OTORİTERLEŞME VE ÇÖKÜŞ…

 "Bu süreç nasıl düzelir?" sorusuna yurttaşın yüzde 58.7’sinin "Başkanlık sisteminden vazgeçilirse" yanıtını verdiğini söyleyen Gezici, "Ülkede kötü gidişatın başkanlık sisteminden kaynaklandığını söyleyenlerin oranı büyük hızla artıyor. Dolayısıyla başkanlık sistemi ve onun beraberinde getirdiği hızlı otoriterleşme ve çöküş, yönetime bakışı kökünden değiştirdi" diye konuştu.

‘SEÇMEN, HALDEN ANLAYAN BİR SİYASİ AKTÖR İSTİYOR’

Yurttaşın "baba" figüründen sıkılıp daha çok "ağabey" figürüne yöneldiğini belirten Gezici, "Seçmen empati yapabilecek bir siyasetçi arayışında. Halden anlayan, seçmene umut olabilecek bir aday isteniyor. Bundan dolayı İmamoğlu’nun adını sıklıkla duyuyoruz" dedi.

BUPAR ARAŞTIRMA: YURTTAŞ ÇÖZÜMÜN AKP’DE OLMADIĞINI DÜŞÜNMEYE BAŞLADI

BUPAR Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akaltun ise "Yoksulluk arttı, gelecek kaygısı tetiklendi. 20 yıldır aynı siyasi iktidarla devam eden yurttaş, çözümün AKP’de olmadığını düşünmeye başladı" ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN’LA YARIŞACAK İKİ SİYASİ AKTÖR VAR’

Erdal Akaltun, Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"İmamoğlu ve Yavaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yarışabilecek iki siyasi ‘aktör’ haline geldi. Siyaset yapma tarzlarıyla ikisi de farklı hedef kitlesinden beğeni kazanarak ön plana çıktı."

Öne Çıkanlar