Arhavi ve Fındıklı sel altında: İki yaralı

Arhavi ve Fındıklı sel altında: İki yaralı
Sağanak yağış, Artvin'in Arhavi ilçesi ve Rize'nin Fındıklı ilçesinde etkili oldu. İki ilçede de bazı dereler taştı, yollar trafiğe kapatıldı. Artvin'de bir kişinin kaybolduğu bildirildi.

Artvin Arhavi'de etkili olan sağanak, sele neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki kişinin yaralandığını açıkladı. Rize'nin Fındıklı ilçesinde de etkili olan yağış nedeniyle bazı dereler taştı, köy yolları heyelan sonucu ulaşıma kapandı.

Doğu Karadeniz'deki etkili olan sağanak yağış, çarpık yapılaşmanın da etkisiyle bir kez daha felakete neden oldu. Arhavi ve Fındıklı'da sel nedeniyle köy yolları ulaşıma kapandı.

SOYLU'DAN ARHAVİ AÇIKLAMASI

Artvin’e gelerek Arhavi’de yaşanan sel ve taşkınlara ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yağmurun etkilediği alan daha çok Arhavi ve Murgul oldu. Ana dereden kaynaklı Boğaziçi Mahallesi’nde bir sel oldu. Alt katların tamamı su doldu, mahsur kalan vatandaşlarımız oldu. Ekiplerimiz, elinden gelen gayreti göstererek, tahliyeleri gerçekleştirdi. Bu tahliyeler devam ediyor. Cumhurbaşkanımızla da sürekli irtibat halindeyiz. Erzurum ve Trabzon’dan tüm ekipleri buraya çektik. Trabzon ve Giresun’daki vidanjörleri de bölgeye çekiyoruz. Evlerin alt katları tamamen su dolu, onların tamamı tahliye edilecek. Ana dereden şehre akan ve tahkimatı yıkan suyla ilgili DSİ önlem alıyor. Vatandaşlarımızın hasarı var, bu süreç içinde yardımcı olmaya çalışacağız. Birçok arabayı sel suları aldı, balçığa gömülen araçlar oldu, hasar tespit çalışmaları sürüyor. Sevindiğimiz tek bir şey var; o da can kaybının olmamasıdır. İki yaralımız oldu, onlar da tedavi altına alındı. Hastanemizin alt katını su bastı, orada da bazı tahliyeler oldu ama hastanemiz görevini yapmaya devam ediyor. Herkes el birliği içinde gayret gösteriyor. Beklenenin çok üzerinde yağış oldu. ‘Barajlar yukarıdan patladı geldi’ dendi, böyle bir şey doğru değil. Bu nedenle de bir korku oluştu ama bu bilgi doğru değil" dedi.

Soylu, "Yarın gece saat 24.00’e kadar meteorolojinin kuvvetli yağış uyarısı var ve bu uyarıları herkesle paylaştık. Bu nedenle tüm tedbirleri aldık, tüm tahliyeleri gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu kuvvetli yağış olmaz. Bizler de çalışmalarımıza devam ederiz. Rize’de arama kurtarma çalışmalarımız da devam ediyor. Rize’de derelerde ıslah çalışmaları olmasaydı, daha büyük hasarlarla karşı karşıya kalabilirdik. Yağmurun ölçüsü, şiddeti bu tahkimatlara da zarar veriyor. Bu noktada elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.

MAHSUR KALAN YURTTAŞ: AKP DOĞAMIZLA OYNADIKÇA HAYATLARIMIZDAN OLUYORUZ

Öte yandan Arhavi'de dükkanında mahsur kalan bir esnafın, "HES patladı böyle oldu. Doğa ile oynamayacaksınız; para ile sattılar alın patladı kaldık burada mahsur. AKP ve sermaye doğamızla oynamaya devam ettikçe bizler yaşamlarımızdan ve hayatlarımızdan oluyoruz" dediği anlar sosyal medyada paylaşıldı.

RİZE 8 GÜN SONRA YİNE SELA TESLİM

Rize de 8 gün sonra yeniden sele teslim oldu. Fındıklı'da sabah saatlerinde etkisini artıran sağanağın ardından dereler taştı, yollar kapandı, ilçe merkezinde cadde ve sokaklar göle döndü. Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi, Fındıklı'dan geçen Arılı Deresi ise taştı. İlçede şiddetli yağmur ufak çaplı heyelanlara neden olurken Tunca Belediyesi'ne ait Dereağzı Sosyal Tesislerini su bastı.

İlçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı. Bazı ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastığı ilçede mahsur kalanlar için kurtarma çalışması başlatıldı. Sağanağın sürdüğü kentte, bazı köy yolları da ulaşıma kapandı.

Rize'de 14 Temmuz'da 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 kişin hâlâ kayıp olduğu sel nedeniyle 47 binanın yıkıldığı, 99 binada ağır yıkık bağımsız bölüm olduğu, 41 aracın ise kullanılmaz hale geldiği açıklanmıştı.

Öne Çıkanlar