Asbestli gemiye verdiği izni geri çekmesi için Çevre Bakanlığı’na her kesimden baskı: İstemiyoruz

Asbestli gemiye verdiği izni geri çekmesi için Çevre Bakanlığı’na her kesimden baskı: İstemiyoruz
Brezilya Donanması’na ait asbestli gemi NAe São Paulo’nun çevreye ve sağlığa etkileri, başta milletvekilleri olmak üzere her kesimden yurttaşı ayağa kaldırdı.

Bünyesinde 600 ton zehir barındırdığı öne sürülen "NAe São Paulo" adlı uçak gemisinin Aliağa’da sökümüne ön onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tepkiler büyüyor.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari "Bu gemi, bölgede yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek durumda. İzmir ve Ege Denizi büyük risk altında. Geminin bugünkü Aliağa Gemi Sökümü şartlarında sökülmesi toplu katliamdır" uyarısına CHP’den de destek geldi.

‘TÜRKİYE, PARASINI VERENİN ATIK DEPOSU DEĞİLDİR’

Cumhuriyet'te yer alan haberde CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, söküm için diğer ülkelerin kabul etmediği, 600 ton asbest içeren bu ölüm gemisinin İzmir’de sökümüne izin vermenin başta Aliağalı ve İzmirli canına kastetmek olduğunu belirterek, "Türkiye, parasını verenin atık deposu değildir. Türkiye’yi Avrupa’nın çöplüğü haline getiren bu zihniyet bunun da hesabını sandıkta verecektir. İnsanlarımızın kanser, doğanın yok olmasının önüne geçmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte konunun takipçisi olacağız, her türlü mücadeleyi vereceğiz" dedi.

‘AKP İKTİDARI, ARTIK TOP YEKÛN GÖREVDEN AFFINI İSTEMELİDİR’

CHP Kahramanmaraş milletvekili Ali Öztunç ise AKP’nin atık yönetimindeki başarısızlıkları nedeniyle ülkenin radyoaktif, asbestli, tehlikeli atık ve kimyasalların tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Öztunç, "AKP’nin atık politikası, evde tozu toprağı halının altına süpürmekten farksız. AKP iktidarı, artık top yekûn görevden affını istemelidir. AKP, halk ve çevre sağlığı tehdidi olmaya başlamıştır" diye konuştu.

‘O GEMİYİ İZMİR’DE DE ÜLKEMİZDE DE İSTEMİYORUZ’

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, bu konuyu Meclis gündemine taşımış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sorular yöneltmişti.

Bakan konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: Geminin geçen haziran ayında Aliağa’ya geleceği duyurulmuş, Ulaştırma Bakanlığı önergemize verdiği yanıtta, gemi sökücüsünün izin talebinde bulunmadığını açıklamıştı. Başvuru yapılmış, Çevre Bakanlığı da zaten hukuken olması gereken şeyleri "şart" olarak sıralanmış. Çıkabilecek küçük bir pürüzde ya da büyük bir felakette ne bu işten rant sağlayanlara ne de izin verenlere bir şey oluyor. Her şey kitabına uyduruluyor. Biz, halk sağlığını hiçe saymak pahasına birilerine kaynak yaratan bu sistemi ifşa etmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin beş yılda bertaraf ettiği asbestin iki katının bu gemide olduğu söyleniyor. Çevre Bakanlığı’na verdiği bu "şartlı" izni geri çekmesi için çağrı yapıyoruz. O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz. Bunun için var gücümüzle mücadele edeceğiz.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar