Askerlerin ambargo uyguladığı Kûtos mezrası boşaltıldı

Askerlerin ambargo uyguladığı Kûtos mezrası boşaltıldı
Kato’da devam eden operasyonlar nedeniyle ambargo uygulanan Marînus köyüne bağlı Kûtos mezrasında yaşayan yurttaşlar, baskılar nedeniyle mezrayı tamamen boşalttı.

Türkiye’nin KDP desteği ile Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Zap, Avaşin ve Metina’ya başlattığı saldırı devam ederken, yine Nisan ayı içinde Hakkari’nin Kato Dağı’nda da askeri operasyon başlatıldı. 22 Nisan’da Kato bölgesinde bulunan Marînus köyü çevresinde HPG’liler ve askerler arasında çıkan çatışmanın ardından köye ambargo uygulandı, ambargoyla tüm gençler köyden çıkarıldı. Köyün tüm giriş çıkışlarının kapatılması nedeniyle Marînus’a bağlı Kûtos mezrasında yaşayan yurttaşlar, askerlerin baskısı ve ambargo nedeniyle köyü boşaltmak zorunda kaldı.
 

MEZRA BOŞALTILDI 

Ambargonun 18’inci gününde, ajanlık dayatmasını kabul etmeyen Kûtos mezrası sakinleri, koyunlarını başka köylerin yaylalarına götürdü. Burada da barınamayan köylülerin iki gün önce köyü tamamıyla boşalttıkları belirtildi. Alınan bilgilere göre; köyün boşatılmasının ardından köylülerin koyunlarını geçirdikleri köprülerin ise askerlerce yakıldığı belirtildi. Köyün en hakim tepeleri başta olmak üzere birçok noktaya fotokapanların yerleştirildiği kaydedildi.  

AJANLIK DAYATMASI 

Bölgede 18 gündür köye giriş çıkışın tamamen yasaklanmasının yanı sıra Qewal (Kaval) köyünden Marînus köyüne geçiş yapılan bir diğer yola da yine askerler tarafından kontrol noktası kuruldu. Askerlerin, Kaval köylülerine; "Bizimle hareket edin, size kolaylık sağlarız" dedikleri, bu tehditten sonra talebi kabul etmeyenlerin köyden çıkarıldıkları, talebi kabul edenlerin ise köyde kaldıkları bilgisine ulaşıldı. (MA)
 
 

Öne Çıkanlar