Atasoy: Kokainin ilk hedefi ABD ama son yıllarda Avrupa'ya doğru çok ciddi bir artış var

Atasoy: Kokainin ilk hedefi ABD ama son yıllarda Avrupa'ya doğru çok ciddi bir artış var
Prof. Dr. Sevil Atasoy, 'Kokainin ABD'de kilogram toptan fiyatı 28 bin dolar, iken Avrupa'da 80 bin dolar' diyerek 'Bir mafya grubunun yıllık 53 milyar euro'luk geliri var' bilgisini verdi.

ARTI GERÇEK- ARTI TV'de ekrana gelen Gündem Özel programında, Türkiye ile Güney Amerika arasındaki kokain hattı konuşuldu. Özellikle son günlerde binlerce ton kokainin Türkiye'ye gönderilmek üzere yaklanmasının ardından, "yakalanamayan" kısmı da akla geldi. 

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurumu Üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy, konuk olduğu programda Fatih Yapıcı'nın sorularını yanıtladı. 

"Yaygın bilgi, Türkiye'nin uyuşturucu konusunda transit ülke olduğu,  Afganistan-İran-Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştığı. Bu hat eroinde böyle işliyor. Kokainde ise tam tersi, çıkış noktası Güney Amerika" diyen Yapıcı, Atasoy'a "Bu hat nasıl işliyor" diye sordu. 

'KOKAİNİN AVRUPA'YA GELMESİNDE ÇOK CİDDİ BİR ARTIŞ VAR'

"Kokain ve eroini ayırmak gerekir, etkileri de tamamen farklı iki madde. Afganistan çıkışlı afyondan elde edilen morfinin ve ondan elde edilen eroinin önce İran'a sonra da ülkemiz sınırlarından içeriye girip geleneksel İpek Yolu'nun aslında son ayağı olan Balkan Yolu'yla esas tüketicinin olduğu Avrupa'ya ulaştığını biliyoruz. Ancak son zamanlarda bu rota kuzeyde Gürcistan'a ve daha güneye doğru kaydı." diyen Atasoy "Ancak bugün gündemimiz olan kokaine gelelim" diyerek şu bilgileri verdi:

"Malum olduğu gibi Kolombiya, Bolivya ve Peru dünyanın üç başlıca kokain üreticisidir. 2018'den başlamak üzere daha önce hiç görmediğimiz kadar, en azından ikiye katlanan bir üretim olduğunu görüyoruz bu ülkelerde. Tabii tarihsel olarak kokainin Kuzey Amerika'yı, dolayısıyla ABD'yi hedef aldığı bilinen bir hadise ama son yıllarda Avrupa'ya doğru çok ciddi bir artış görüyoruz. Bunun değişik nedenleri var. Çünkü ticari açıdan daha büyük gelir getiriyor. Bu konudaki uzmanalar, 2019-20 yılları arasında 500 ila 800 ton arasında kokainin Avrupa'ya eriştiğini söylüyor. 

'KİLOSU ABD'DE 28 BİN, AVRUPA'DA 80 BİN DOLAR'

"Bu gelen miktarın yüzde 10 ile 20'sinin yakalanacağı öngörülür. Tabii bu gelen kokainin hepsi Avrupa'ya dağılmıyor. Rusya'ya ve Asya'ya doğru da bir taşıma var ve aradan geçen bütün ülkelerde de ulusal kullanıma arz ediliyor. Kokainin ABD'de kilogram toptan fiyatı 28 bin dolar, dünya ortalaması 40 bin dolar iken Avrupa'da 80 bin dolar. 

'YILLIK 53 MİLYAR EURO GELİR'

"Özellikle İtalyan ve Balkan mafyaları, kokaini kaynağından alıp Avrupa'ya bizzat dağıtmak üzere bir organizasyona başladılar. İtalya'da tarihi 18. yüzyılın sonlarına kadar uzanan, Sicilya'ya yakın Calabria bölgesinde yerleşik bulunan bir mafya grubunun yıllık 53 milyar euro'luk geliri var; uyuşturucudan, insan kaçakçılığından, silah kaçakçılığndan. Unutmayalım ki, bir örgütlü suça bulaştığınız zaman burada sadece tek bir şey yapmıyorsunuz. Kendi kurduğunuz ağ ile eski eser sahteciliğinden bile para kazanıyorsunuz."

Rotanın aslında Türkiye'ye kaymadığını belirten Atasoy, "Latin Amerika her tülü limanı kullanmak ülkeleri için her türlü limanı kullanmak vazgeçilmez bir yöntem. Son iki yılda hava trafiği kalmadığı için her şey deniz trafiğine yüklendi. Bu nedenle de Avrupa'nın tüm irili ufaklı limanları kullanılıyor." dedi.

'5 TON YA DA 500 KİLO KOKAİN SEVKİYATTA ÇOK KÜÇÜK MİKTARLAR'

Fatih Yapıcı, Belçika ve Hollanda'da son 5 yılda yapılan çalışmaların ardından çökertilen uyuşturucu trafiğini ve 2019 ve 2020 yıllarında hem Türkiye'de hem de Türkiye'ye gelmek üzere yola çıkacakken Latin Amerika'da yakalanan kokainleri hatırlatması üzerine Atasoy, "5 ton ya da 500 kilo yakalanan kokain, 500-600 tonluk bir sevkiyatta çok küçük miktarlar. Eroinden biliyoruz ki, Türkiye üzerinden geçen miktarın yüzde 35-40'ı yakalanır. Bu dünyada yankı uyandırır çünkü bu miktarda bir yakalama bile çok büyük başarıdır. Bunların taşınmasında öyle inovatif yöntemler kullanılıyor ki, bir kez yakalanan yöntemi ikinci kez göremiyoruz. Yani ananasın içindeki kokain bir kere yapılıyor, bir daha yapılmıyor. Bunun engellenmesi mümkün değil. Yani Mersin Limanı'nda ya da Kocaeli'de yakalanan miktarlarda tuhaf bir durum yok." diye konuştu.

Öne Çıkanlar