Avrupa Birliği 750 milyar euroluk yeni bir teşvik paketi teklif edecek

Avrupa Birliği 750 milyar euroluk yeni bir teşvik paketi teklif edecek
Avrupa Birliği Komisyonu, krizle mücadele için 750 milyar euroluk paket hazırladı. Paketin 500 milyar eurosu üye ülkelere hibe olarak dağıtılacak, kalanı kredi şeklinde verilecek.

Avrupa Birliği'nin (AB) icra organı Avrupa Komisyonu, yaşanmış ve hatırlanan en kötü resesyonla mücadele etmek ve zor durumdaki İtalya'nın 27 üyeli blokta kalmasını sağlamak için daha önce görülmemiş büyüklükte bir teşvik planı hazırladı.

İtalya Hükümeti, ismini vermeyen bir yetkiliye göre, büyüklüğü 750 milyar euroya ulaşabilecek bu paketten acil hibe ile 82 milyar euro ve düşük faizli kredi şeklinde ise 91 milyar euroya kadar fon alacak.

Teklifin, Komisyon'un internet sitesinde yayınlanan detaylarına göre, halen üye ülkelerin desteğine ihtiyaç duyan bu program ortak tahvil ihracı ile fonlanacak. Ortak ihraç, daha yakın bir mali entegrasyon için önemli bir adımı oluşturuyor.

AB'nin çevre ülkelerinin tahvilleri bu haberin ardından ralli yaptı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 9 baz puan düşerek yüzde 1.457 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesini gördü.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin temellerini sarsan krize tepki amacıyla bir araya gelinmesi için haftalarca uğraştı.

Leyen'in karşı karşıya kaldığı zorluk, zengin Kuzey'deki Hollanda ve Avusturya gibi şüpheci ülkelerin desteğini almak ve hızla artan kamu borcu dolayısıyla Euro Bölgesi ve hatta AB üyeliğini askıya alabileceği konusunun konuşulduğu İtalya'yı döndürmek için yeterli cephaneyi sağlayabilmekti.

İsmini vermeyen bir yetkiliye göre, 750 milyar euroluk bu paketin 500 milyar euroluk kısmı üye ülkelere hibe olarak dağıtılacak ve 250 milyar euroluk kısmı ise kredi şeklinde verilecek. AB, paketi fonlamak için finans piyasalarından 750 milyar euroya kadar borçlanmaya gidecek.

İtalya ile birlikte koronavirüs pandemesinden en fazla etkilenen İspanya, 77 milyar euroluk hibe ve 63 milyar euroluk kredi için sıraya girdi. Yunanistan hibe ve kredi yoluyla 32 milyar euro elde edebilir. Fransa ise hibe yoluyla 39 milyar euro alabilir.

Salgının başında AB tarafından yarı yolda bırakıldığı hissine kapılan ve artan AB karşıtı kamuoyu baskısı ile mücadele etmek durumunda kalan orijinal Avrupa'nın coronavirus merkezi İtalya, bu paketten yardım elde edecek. İsimini vermeyen iki kıdemli hükümet yetkilisi, rapor edilen toplam destek miktarının Roma için kabul edilebilir olduğunu söyledi.

Ancak, yetkililer Roma'nın kriterlerin ne olacağını ve hangi program dahilinde bu fonların elde edileceğini görmek istediklerini söyledi.

AB Parlamentosu'na sunulacak olan uzun süredir beklenen bu plan, AB'nin coronavirus pandemisinin yıkıcı etkilerine tepkisinin merkezini oluşturacak. Tüm dünyada 100 binlerce kişinin işinden olmasına neden olan bu salgın Avrupa ekonomisini vurdu. Avrupa ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 10 daralması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar