Yükseköğretim işsizliği ilköğretimden fazla olduğu tek ülkeyiz
AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yaptığı bir araştırmaya göre, 2019 yılı itibariyle Türkiye’de bin kişiden 95’i üniversite öğrencisi. Türkiye bu alanda Avrupa’nın önde gelen ülkelerini açık farkla geride bırakıyor. Almanya ve Fransa’da bin kişiye düşen üniversite öğrenci sayısı 40. Bu oran İngiltere’de 39 olurken Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise 38.
Türkiye sayıal istatiste önde olsa da eğitim kalitesi ve iş bulma oranı ise tartışma konusu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan şubat ayında yaptığı bir açıklamada Türkiye’deki üniversite öğrenci sayısının Almanya’dan çok yüksek olduğunu şöyle aktarmıştı: "Şansölye Merkel’e ‘Bizim 8 milyon 400 bin üniversite gençliğimiz var’ dediğimizde böyle bir üfledi, şaşırdı. Bizim eksiğimiz nerede? Keyfiyette."
YÜKSEKÖĞRETİM İŞSİZLİĞİNİN İLKÖĞRETİMDEN FAZLA OLDUĞU TEK ÜLKE TÜRKİYE
Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de üniversite mezunu işsizlerin sayısı 15 senede 10 kat arttı; 4 işsizden 1’i üniversite mezunu.
Eurostat’ın verilerine göre de Türkiye’de 2018 yılında ilköğretim mezunlarının işsizlik oranı yüzde 9,1. AB ortalaması ise yüzde 12,5. Yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranında ise Türkiye yüzde 9,8 ile 35 ülke içinde 5. sırada yer alıyor. AB ülkelerinin ortalaması ise yüzde 3,9. İşsizliğin yükseköğretimde, ilköğretimden fazla olduğu tek ülke Türkiye.
Eurostat'ın verilerine göre bin kişiye düşen üniversite öğrencisi sayısı şöyle oldu:
(Kaynak: Euronews)