Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Demirtaş ve Kavala çağrısı: Serbest bırakılmalılar

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Demirtaş ve Kavala çağrısı: Serbest bırakılmalılar
AİHM’in Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararını uygulamayan Türkiye’ye Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden çağrı geldi.

AİHM’in siyasi nedenlerle cezaevinde bulunduğunu belirterek tahliye edilmesi kararı verdiği HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili karar uygulanmayınca, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden uyarı geldi. Komite, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını istedi. Bakanlar Komitesi, Kavala ve Demirtaş dosyalarını Haziran 2021'deki oturumda yeniden gündemine alacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 9-11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği oturumda aldığı kararları bugün internet sitesinde paylaştı. Kararlar arasında Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala da bulunuyor. AİHM, 4 yılı aşkındır cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 3 yılı aşkındır cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala hakkında, ayrı ayrı davalarda "ihlal" kararı vermiş ve tahliye edilmeleri gerektiğini belirtmişti. Ancak AİHM kararları Türkiye’de uygulanmadı.

HAZİRAN OTURUMUNDA YENİDEN ELE ALINACAK

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Demirtaş ve Kavala kararlarını, Selahattin Demirtaş’ın avukatı Benan Molu, Twitter hesabından duyurdu. Molu, şu bilgileri verdi:

"Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM Büyük Dairesi'nin Selahattin Demirtaş'la ilgili kararı doğrultusunda ikinci tutukluluğun ilk tutukluluğun devamı olduğunu belirterek Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Büyük Daire kararı hiçbir açık kapı bırakmıyordu, Komite bunu bir kez daha teyit etmiş ve sadece serbest bırakılması yetmez, Ankara 19. ve 22. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde 6-8 Ekim'le ilgili devam eden davaların da bir an evvel karar doğrultusunda sonuçlandırılması gerekir demiş.

Bakanlar Komitesi, Osman Kavala için de derhal serbest bırakılması yönündeki çağrısını tekrarladı. Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluk başvurularını öncelikle incelemesiyle ilgili de bilgi istendi.

Bağlayıcı olan AİHM kararlarına rağmen siyasi sebeplerle özgürlüklerinden alıkonulmaya devam edilmeleri ve durumun aciliyeti nedeniyle Bakanlar Komitesi, Kavala ve Demirtaş dosyalarını Haziran 2021 oturumunda incelemeye devam edecek." (HABER MERKEZİ)


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar