Avukatlar gazetecilerin gözaltı kararına erişemiyor: Gerekçeyi TRT haberinden öğrendik

Diyarbakır'da dün evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınan gazeteciler emniyette tutuluyor. Karara erişim kısıtlaması olduğu için gözaltı gerekçesi avukatlara iletilmiş değil.

Avukatlar gazetecilerin gözaltı kararına erişemiyor: Gerekçeyi TRT haberinden öğrendik

Remzi BUDANCİR

+GERÇEK- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dün evlerine düzenlenen ev baskınlarında aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan ve JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş’ın aralarında bulunduğu 20'si gazeteci 21 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nde bekletilen gazetecilerin dosyasına kısıtlılık kararı getirilirken, gözaltı gerekçesine ilişkin avukatlara hala bilgi verilmedi. Avukatlara verilmeyen bilgi basın üzerinden servis edildi.

GÖZALTI KARARI AVUKATLARA VERİLMEDİ

Gözaltına alınan gazetecilerden bir kısmı program yapanlardan, diğerleri ise kameramanlardan oluşuyor. Gazetecilerin avukatları, kendilerine verilmeyen gözaltı gerekçesini ise TRT gibi iktidara yakın yayın organlarından servis edilen haberlerden öğrendi. +Gerçek’e konuşan Avukat Resul Temur, gözaltında olan gazetecilerle ilgili şu aşamada herhangi bir gelişme olmadığını aktardı. Gözaltı kararının kendilerine verilmediğini, neden gözaltına alındıklarına ilişkin gerekçeyi de öğrenemediklerini ifade eden Temur, "TRT haber'de yayınlanan bir haberden öğrenebildik. Orada yer alan iddiaya göre buradaki prodüksiyon şirketlerinde çalışan, kameraman ve program sunan gazetecilerin hedef alındığını görüyoruz" dedi.

4 GÜN GÖZALTI KARARI VAR, BİLGİ VERMİYORLAR

Müvekkilleri ile hala görüşemediklerini ifade eden Temur, "Şu anda 4 günlük gözaltı kararı olduğu tarafımıza iletildi. Bu gözaltı kararının uzatılıp uzatılmayacağını bilmiyoruz. Zaten 4 günlük gözaltı süresi vardı. Herhangi bir ifade işlemi başlamadı. Nasıl bir işlem yapılacağına ilişkin bir takvim de vermiyorlar. O açıdan şu anda bir belirsizlik var. Herhangi bir gelişme yok. Bilgi vermiyorlar. Dosyayı inceleme kısıtlılığı var" diye konuştu.

EVLERİ DAĞITILMIŞ, HASTANEDE KAN ÖRNEKLERİ ALINMIŞ

Gözaltında olan gazeteciler ile görüşen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Avukat Özüm Vurgun, sağlık durumlarının ve morallerinin iyi olduğunu söyledi. Gözaltı işlemi sırasında gazetecilere yönelik herhangi bir kötü muamelede bulunulmadığını ifade eden Vurgun, "Ancak arama sırasında evleri fazlasıyla dağıtılmış. Getirilirken hastane kontrolleri yapıldıktan sonra hepsinden kan örnekleri de alınmış. Hepsi moral ve sağlık açısından çok iyiydi" dedi.

HAKKINDA GÖZALTI KARARI OLAN BAŞKA KİŞİLER DE VAR

Dosyada gizlilik kararı olduğu için içeriğini öğrenemediklerini ifade eden Vurgun, "Yazılı olarak verilen herhangi bir karar yok. 4 gün gözaltı kararı şifahen var. Gözaltı gerekçesini ancak TRT, Anadolu Ajansı'ndan öğrenebiliyoruz. Hem kamera önünde olanlar, kamera arkasındakiler, ayrıca bir aşçı alınmış Kocaeli’nde. Şu anda Van'da, İstanbul'da ve Kocaeli’nden birer kişi olmak üzere dışarıdan 3 kişi alınmış. Operasyonun devam ettiğini biliyoruz. Daha şüpheli olarak gözüken ve yakalanmayan kişiler olduğu bilgisini edindik. Ama tam sayısını bilemiyoruz" diye konuştu.

Gazeteciler şu anda Diyarbakır İl Emniyet müdürlüğünde tutuluyor. Avukatları bugün karara erişim kısıtlamasının kalkması ve ifade işlemlerinin başlamasını bekliyor.

gözaltı diyarbakır gazeteci