Avusturyalı gazetecinin araştırma konusu suç sayıldı

Avusturyalı gazetecinin araştırma konusu suç sayıldı
Ankara'da gözaltına alınan ve dün tutuklanan gazeteci Max Zirngast'ın avukatı suçlamalar hakkında bilgi verdi.

Ankara’da gözaltına alınan gazeteci Max Zirngast tutuklandı. Zirngast’a Hikmet Kıvılcımlı’ya dair kitap ve materyallerin sorulduğunu belirten avukatı Murat Yılmaz, "Müvekkillerimin tutuklanmasını gerektiren hiçbir durum yok. Yasadışı bir delil dahi sunulamadı" dedi.

İLGİLİ HABER: AVUSTURYALI GAZETECİ ANKARA'DA GÖZALTINA ALINDI

Ankara’da 11 Eylül tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, Hatice Köz, Burcu Pekdemir ve Mithatcan Türetken dün gece emniyet sorguları ardından savcılığa çıkarıldı. Savcılık tarafından ifadesi alınan gazeteci Zirngast’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi "TKP/Kıvılcım üyeliği" iddiasıyla tutuklanma talebiyle hâkimliğe sevk edildi. Mahkeme tarafından Zirngast, Köz ve Türetken aynı gerekçeyle tutuklanırken, Pekdemir adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

"DOSYAYI GÖREMEDİK"

Gazeteci Zirngast ve beraberindekilerin avukatlığını yapan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı avukat Murat Yılmaz, dosyada gizlilik kararı olduğu için dosyayı göremediklerini, suçlamaları emniyette sorulan sorular üzerinden anlamaya çalıştıklarını belirtti.

"HİKMET KIVILCIMLI VE KADER ORTAKKAYA SORULDU"

Yılmaz, gözaltında müvekkillerine evlerinden çıkan Hikmet Kıvılcımlı’ya ait kitapların, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi’nin etkinlikleri ve 6 Kasım 2014 tarihinde Kobanê'ye geçmekte olan gruba TSK'ye bağlı askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren 23 yaşındaki sosyoloji mezunu Kader Ortakkaya ile ilgili sorular yöneltildiğini söyledi. Yılmaz, Ortakkaya’nın TÖP-G ile bağı ve tanıyıp tanımadıkları, kimin gönderdiği şeklinde sorular yöneltildiğini belirtti.

GAZETECİNİN ARAŞTIRMA KONUSU SUÇ SAYILDI

Avusturyalı gazeteci Zirngast’a da Hikmet Kıvılcımlı ve Kıvılcım dergisinde çıkan yazıları ile ilgili sorular yöneltildiğini anlatan Yılmaz, "Max’a Ortakkaya’yı tanıyıp, tanımadığını sordular. Tanımadığını söyledi. Kıvılcımlı ile ilgili materyallere de ODTÜ Siyaset Bilimlerinde yüksek lisans yaptığını ve konusunun da Hikmet Kıvılcımlı olduğunu bu yüzden materyalleri bulundurduğunu söyledi. Max gazeteci olduğunu Almanca-Türkçe çeviri ve yazılar yazdığını anlattı" dedi.

"YASADIŞI TEK BİR ŞEY SUNAMADILAR AMA…"

Gazeteci Zirngast ve iki kişinin tutuklanmasının hukukla bir ilgisi olmadığını ifade eden Yılmaz şöyle dedi: "Yargı maalesef legal alan ile illegal alanı, yasal ile yasadışı durumu birbirine karıştırıyor. Her sol siyaset yapanı, bir kitabı okuyanı, bir araştırma yapanı maalesef bir örgüte bağlayan bir durum gelişti. Müvekkillerimin tutuklanmasını gerektiren hiçbir durum yok. Yaptıkları her şeyi savundular. Yasadışı bir delil dahi sunulamadı. Keyfi bir şekilde tutuklamalar oluyor, davalar açılıyor, tahliye edilip, berat ediliyorlar ama bu hukuk açısından iyi bir sınav değilb" Yılmaz, son olarak gazeteci Zirngast ve beraberindekilerin tutukluluğuna itiraz edeceklerini aktardı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar