AYM, Ayhan Bilgen’in başvurusunu kabul etti

AYM, Ayhan Bilgen’in başvurusunu kabul etti
Yerine kayyım atanan Kars Belediyesi Eş Başkanı Bilgen AYM'nin hak ihlali kararı verdiği tutuklanma gerekçesi nedeniyle ikinci kez tutuklanması üzerine AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

ARTI GERÇEK- Kobene eylemleri soruşturması kapsamında ürütülen soruşturmada tutuklanan ve yerine kayyım atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce hak ihlali verdiği dosyadan yeniden tutuklandığı, bu karara yaptığı itirazın da reddedildiğini belirterek, AYM'ye yeniden bireysel başvuruda bulundu.

Bilgen, Kars Milletvekili ve HDP Sözcüsü olarak görev yaptığı 2017 yılında, 6-7 Ekim 2014’te gerçekleşen Kobani olaylarını tahrik ve teşvik ettiği iddiası ile "halkı kin ve düşmanlığa" tahrik etme suçundan tutuklandı.

Bilgen, HDP’nin sosyal medya hesabından atılan tweetlerin "terör örgütünün çağrı ve talimatı" ile atıldığı iddiaları ile başlatılan soruşturmada MYK üyesi olması gerekçesiyle 31 Ocak 2017’de tutuklanmış ve 7 ay tutuklu kaldıktan sonra Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 Eylül 2017 tarihinde tahliye edilmişti. 

21 Aralık 2017’de ise Anayasa Mahkemesi, Bilgen’in haksız biçimde tutuklandığı gerekçesiyle yaptığı yerinde bulmuş ve tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle hak ihlali kararı vermişti.

Bilgen, bu gerekçelerle tutuklama kararına itiraz etti. Ancak itiraz 9 Kasım’da Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Bilgen, bunun üzerine AYM'ye yeniden bireysel başvuruda bulundu. Bilgen’in başvurusu AYM tarafından kabul görerek işleme alındı.

Öne Çıkanlar