Aynı suçlamadan 32 kişiye beraat, Leyla Güven’e fezleke

Aynı suçlamadan 32 kişiye beraat, Leyla Güven’e fezleke
Cezaevinde Kürtçe şarkı söyledikleri gerekçesiyle yargılanan 32 tutuklu beraat ederken, Leyla Güven hakkında aynı suçlamayla fezleke hazırlandı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve 32 kadın tutuklu hakkında, 9 Kasım 2018'de Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde Kürtçe şarkı söyledikleri gerekçesiyle cezaevi idaresi tarafından soruşturma başlatıldı.

Başlatılan idari soruşturma, 12 Mart'ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na taşındı. Kürtçe şarkıyı suç sayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 32 kadın tutuklu hakkında 'Örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla iddianame hazırladı.

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda, soruşturma aşamasında Kürtçe ifade vermeleri kabul edilmeyen 32 kadın, kovuşturma aşamasında da ifade vermedi. Mahkeme, 21 Mart'ta görülen duruşmada şarkıda yer alan ve suç sayılan ifadeleri, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'nin aldığı 2015/7487 ve 2016/506 sayılı kararlarına atıfta bulunarak ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek, 32 kadın hakkında beraat kararı verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 32 kadın hakkında verilen beraat kararına rağmen DTK Eş Başkanı Leyla Güven hakkında ayrı bir iddianame hazırlayarak, milletvekili olması dolayısıyla Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Güven hakkında hazırlanan iddianame, 14 Mayıs'ta dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclise fezleke olarak gönderildi.

'MÜVEKKİLİMİZİN DOKUNULMAZLIĞI OLDUĞUNU ÖĞRENDİK'

Güven'in avukatı Cemile Turhallı Balsak, Güven hakkında hazırlanan fezlekenin 'gülünç' olduğunu belirterek, "Dokunulmazlığı olan bir milletvekilini cezaevinde tutuyorsunuz ve cezaevinde katıldığı bir fiilden dolayı dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyorsunuz. Cezaevinde olan bir insanın dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyorsunuz. Zaten dokunmuşsunuz. O zaman siz baştan itibaren usulsüz bir işlem yapmışsınız. Sonrasında dokunulmazlığı kaldırılıp yargılama yapılmasını istiyorsunuz. Böylelikle müvekkilimizin dokunulmazlığının olduğunu öğrendik" ifadelerini kullandı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar