Bakan Gül, İstanbul Sözleşmesi ve Ezgi Mola ile ilgili soruları yanıtlamadı

Bakan Gül, İstanbul Sözleşmesi ve Ezgi Mola ile ilgili soruları yanıtlamadı
Bakan Gül, kendisine yöneltilen İstanbul Sözleşmesi ve Ezgi Mola ile ilgili soru ve eleştirileri yanıtlamadı.

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu, AKP’li Öznur Çalık başkanlığında toplandı. Toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de katıldı.

Komisyonda söz alan CHP’li Gamze Taşcıer, kadın cinayeti davalarında uygulanan ve yurttaşlar tarafından da tepki çeken "iyi hal ve haksız tahrik" indirimlerini gündeme getirdi. Faillerin arasında bir cezasızlık algısı olduğunu vurgulayan Taşcıer, "Bir ‘namus’ ‘gelenek’ tanımı adı altında iyi hal ya da haksız tahrik indirimi alacaklarından çok eminler" eleştirisini getirdi.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre; CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da İpek Er’in ölümüne ilişkin söz aldı. Olayın sanığı Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına tepki gösteren Bankoğlu, "Sanığın yargılandığı suç tecavüzdü. Tutuklu yargılanması gerekiyordu ama ortada somut deliller olmasına karşın tutuksuz yargılanıyor.

Bu duruma isyan eden sanatçımız Ezgi Mola iki yıl dört ayla yargılanıyor. Bir hukukçu ve Adalet Bakanı olarak bu konuda vicdanınız ne söylüyor Sayın Bakan?" sorusunu yöneltti.

‘ORADA BAŞKA BİR DÜŞÜNCE VAR’

Sorulara ve eleştirilere karşı yorum yapamayacağını söyleyen Bakan Gül, vekilleri suçlayarak, "Cinayet işlemiş bir katili, bir tecavüzcüyü, istismarcıyı Türk hâkimlerinin, savcılarının koruyacağını düşünüyorsa zaten orada başka bir düşünce var.

‘SÜRECE BÜYÜK BİR SAYGISIZLIK’

Hâkim ve savcılar deliller neyse, dosyası neyse ona göre karar verir. Dolayısıyla, hâkim ve savcılarla ilgili dosyayı bilmeden, dosyaya bakmadan bu anlamda bir yargı yapmak, yargılamak, yargısız infaz yapmak hukuka, sürece büyük bir saygısızlıktır" savunmasını yaptı.

‘YETKİM YOK’

İYİ Partili Şenol Sunat da İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle ilgili Danıştay’da açılan davaları anımsatarak, "Yürütmeyi durdurma talebiyle dava açılmasına rağmen 1 Temmuz’da sözleşmeden çıkılması öngörülüyor, Haziran’ın 10’una geliyoruz, hiçbir şey yok" dedi.

Bakan Gül de "Onların yargılamasını benim yapacak yetkim yok. Yürüyen bir davayla ilgili bir yorum yapma imkânım yok" karşılığını verdi.

Öne Çıkanlar