Bakan Soylu askerlerin linçini böyle savundu: Komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş

Bakan Soylu askerlerin linçini böyle savundu: Komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş
İçişleri Bakanı Soylu, ‘Burada ne varsa biz bunun sonucunu ortaya koyarız ama bilesiniz ki yani komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş’ dedi.

ARTI GERÇEK- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van Çatak’ta askerlerin linç etmesi sonucu yaşamını yitiren Servet Turgut ile ağır yaralanan Osman Şiban hakkında açıklamalarda bulundu. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorusunu yanıtlayan Soylu, Osman Şiban’ın "milis" olduğunu iddia ederken, iki köylüyü linç eden askerler için "Komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş" ifadelerini kullandı. 

Van’da operasyon sırasında "Kato Jirka cephesi halkla ilişkiler sorumlusu Mihral Yılmaz’ın Çatak ilçesi Andiçen Sürik Mezrasında olduğu" yönünde bir istihbarat geldiğini söyleyen Soylu, "İHA görüntüleri de var Osman Şiban’ın evine 3 teröristin giriş görüntüsü var" dedi. 

CHP Milletvekili Süleyman Girgin’in "Sayın Bakanım, sorulara cevap verin" ve HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in "Yargılansaydı o zaman" sözlerine "Bir dinleyin ben anlatıyorum. Ne güzel bak, bu olayı tüm açıklığıyla size anlatıyorum" yanıtını veren Soylu, askerlerin işkence ve linç etmesi sonucu ağır yaralanan Osman Şiban için "teröriste milislik yapıyor" ifadelerini kullandı.

Soylu, Servet Turgut’ın operasyon bölgesinde yakalandığını belirterek, şöyle devam etti: "Bir kovalamaca oluyor, hafif böyle yakalarken darplaşma oluyor, ardından ‘Ben değilim, bu adamlara ev sahipliği yapan Osman Şiban’dır’ diyor. İlk, Osman Şiban’ı o veriyor, ev de Osman Şiban’ın evi, sonra Osman Şiban’ı alıyorlar ve oradan sonra da helikoptere bindiriyorlar ama bu esnada 3 şehidimiz var. İlk helikopterle 3 şehit gidiyor, başka bir helikopterle 2 terörist gidiyor, en son terörist ve Servet Turgut, Osman Şiban hepsinin bulunduğu helikopterde o üçüncü helikopterle beraber naklediliyor." 

‘KOMUTANLARI BİR TERÖRİST TARAFINDAN ŞEHİT EDİLMİŞ’

HDP Milletvekili Taşdemir’in hastane raporlarını hatırlatmasını dikkate almadan konuşmasını sürdüren Bakan Soylu, iki köylünün askerler tarafından linç edilmesini "komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş" sözleriyle savundu. 

Soylu, şunları söyledi: "Şimdi, neticede bindiler geldiler ve bundan sonrası, eğer bir şey olmuşsa, ne olmuşsa… Yani hem idari soruşturmamız hem de adli soruşturmamız, hem savcılık hem Mülkiye Teftiş, burada ne varsa biz bunun sonucunu ortaya koyarız ama bilesiniz ki yani komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş. Milis oldukları ve bunlara yardım ve yataklık yaptıkları apaçık ortadaki bir meseleyi böyle ortaya koyuyorum. Bakın, hüküm de vermiyorum. Olayın sonrası için bir hüküm vermedim." 

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın "Osman Şiban’ı milis olarak ilan ettiniz" sözlerine Bakan Soylu, "Ben bildiğimi söylüyorum" yanıtını verdi.

HDP’li Taşdemir ise "Siz kurgu yapıyorsunuz" diye tepki gösterdi. 

Soylu, "Ben kurgu yapmıyorum. Osman Şiban’ın bu işle ilgilendiği bütün kayıtlarımızda var" derken, Taşdemir’in "Ne var?" sorusuna da "Bu işin şeyi olduğu bütün kayıtlarımızda var" demekle yetindi. 

OSMAN ŞİBAN ‘100-150 ASKER ÜZERİMİZE ÇULLANDI’ DEMİŞTİ

Gözaltına alındıktan sonra hastanede ortaya çıkan Osman Şiban ve Servet Turgut’un durumu hastane raporlarına "helikopterden atılma" olarak geçmişti. Bu durumu kamuoyuna duyuran MA muhabirleri tutuklanırken, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık’ın raporunda iki köylünün gözaltına alınarak helikoptere bindirildiği, gözaltına alındıkları andan itibaren işkence ve darba maruz kaldıkları, helikopter alay komutanlığına inince helikopterden onlarca askerin arasına itildikleri ve linçe maruz kaldıkları belirtilmişti. Osman Şiban ilk kez yaşananları Ahmet Şık’a anlatmıştı.

Şiban, "Bizi döverek helikoptere bindirdiler. … Helikopter içinde bizi çok dövdüler. …Helikopter indi. Baktım dışarıya çok asker var. Belki 100-150 tane asker var. Birisi, ‘O teröristleri indirin aşağıya’ dedi. Baktım, iki asker yukarı geldi. Önce cenazeleri attılar. Sonra bizi de attılar. Helikopterin kapısının ağzından arkamızdan aşağıya itildik. Servet’le betonun üzerine düştük. Sonra o gördüğüm 100-150 asker üzerimize çullandılar. Tekmeler, yumruklar… Vallahi bizi yere sürdüler. Her birimizin başında 10 kişi, 20 kişi. 10 kişi bir kişinin üstüne geçiyordu, hepsi bize yetişip dövüyordu bizi. Bize ne yaptılar bilmiyorum. Bana ne yaptılar bilmiyorum" demişti.

PAYLAN: İÇİŞLERİ BAKANI HÜKÜM VEREMEZ

Soylu’nun konuşmasının ardından verdikleri önerge üzerine söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, şunları söyledi:

"Sayın Bakan, Osman Şiban ve Servet Turgut işkenceyle karşı karşıya kaldı ve biri hayatını kaybetti. Siz bu durumu meşrulaştırdınız ve bir hüküm verdiniz. İki yıl önce de bir vatandaşımız hakkında hüküm vermiştiniz Sayın Bakan. Abdi Aykut hakkında hüküm vermiştiniz, ‘O yaşlı adam teröre eve sahipliği yapıyordu’ demiştiniz. Mahkeme Abdi Aykut’u beraat ettirdi ve İçişleri Bakanlığınız Abdi Aykut’a tazminat ödedi. Böyle hükümler vermeyin Sayın Bakan. ‘İşkenceye sıfır tolerans’ diyorsanız işkenceye sıfır tolerans gösterin. Vatandaş ne yapmış olursa olsun işkenceye sıfır tolerans gösterin. İki yıl önce terörist diyordu, tazminat ödedi, tazminat. Şimdi de başka vatandaşlarımıza terörist diyor, bir yıl sonra yine tazminat ödeyecektir, o açıdan bu tip hükümleri bir İçişleri Bakanı veremez."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar