Bankalarda uygulanan hesap açma ve kapatma ücretleri yasa dışı

Bankalarda uygulanan hesap açma ve kapatma ücretleri yasa dışı
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, tüketicilerin banka hesapları açarken, kapatırken ya da hesap işlemleri yürütürken kendilerinden istenen miktarlara dair son kararı açıkladı.

Söz konusu kararla birlikte hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinin hiçbirinden ücret alınmayacağı kaydedildi.

Yargıtayın kararı bir tüketicinin, kullandığı bankanın hesap kapatma işlemi için kendisinden belli bir miktarda para istemesini izleyen olaylar neticesinde gelişti.

Hakkını aramak için kapı kapı dolaşan tüketici, söz konusu tavrıyla birlikte birçok kişi için belirsiz olan bir durumu aydınlatmış oldu.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ REDDETMİŞTİ

Yıllardır kullanmadığı banka hesabını kapattırmak için bankasıyla görüşen tüketici, kendisinden başta 10 liralık bir ödeme istenmesiyle karşı karşıya kaldı. Parayı bankaya ödemesinin ardından Tüketici Hakem Heyeti’nin yolunu tutan tüketicinin talebi, Heyet tarafından geri çevrildi.

Bunun ardından tüketici, Heyet kararının iptal edilmesini talep edip banka tarafından alınan hesap işletim, hesap özeti, revizyon, aidat, yarı yıl veya benzer adlarla alınan ücretlerin iade edilmesini talep etti.

Konu hakkında mahkeme, banka hakkındaki yönetmeliğinde bulunan ‘Hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alınamaz’ kararına dikkat çekti. Bunun ardından hesap kapama ücreti adı altında alınan 10 TL’nin yasal olmadığına hükmedildi.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’ne yönlendirilen dava dosyasında banka haksız bulundu. Söz konusu dosyada alınan kararda ise bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulmadığı, bu sebeple de yetersiz araştırma ya da yanlış değerlendirmeden söz edilemeyeceği vurgulandı.

Öne Çıkanlar