Barolar tek ses: Başımız sağ olmayacak

Barolar tek ses: Başımız sağ olmayacak
İstanbul'da dün Avukat Servet Bakırtaş’ın silahlı saldırı ile öldürülmesi tüm Türkiye'de, baroların çağrısı ile protesto edildi.

+GERÇEK-  İstanbul’da Avukat Servet Bakırtaş’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepkiler sürüyor. Türkiye genelinde barolardan 7-8 Temmuz'da duruşmalara girmeme kararı alınmıştı.Pek çok ilde, yapılan protestolarda avukatlar tepkilerini dile getirdi. 

BAKIRKÖY ADLİYESİ'NDE ALKIŞLI PROTESTO

İstanbul'daki eylem, İstanbul Barosu'nun çağrısıyla Bakırköy Adliyesi önünde yapıldı.

Servet Bakırtaş'ın fotoğrafını cübbelerine takan avukatlar, Bakırtaş'ın öldürülmesini alkışlarla protesto etti. 

Anmaya Servet Bakırtaş'ın kızı, çalışma arkadaşları, çok sayıda avukatın yanı sıra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu katıldı. 

Anmada söz alan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, avukat Servet Bakırtaş'ın öldürülmesinin bir toplum için utanç kaynağı olduğunu ifade ederek, "Mesleğin 'ölümü göze alarak' sürdürülmesi, o toplum için bir utançtır" dedi.

'BUNLARI MÜNFERİT OLAYLAR OLARAK GÖREMEYİZ'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da yaptığı konuşmada, "Dün bir meslektaşımızı işini yaptığı için katlettiler sekreteriyle birlikte. Konya'da bir doktoru işini yaptığı için katlettiler sekreteriyle birlikte. Bunları bireysel, münferit olaylar olarak göremeyiz." dedi. Sağkan, "Bu cinayetlerin arkasında yatanları irdelemek hepimizin boynunun borcudur. Bu cinayetlerin arkasında yatan ise bugüne kadar bu meslek gruplarını ötekileştiren söylem, cezasızlık politikası, bu meslek gruplarının gittikçe bir ekonomik kaosun içine sokularak itibarsızlaştırılmaya çalışılması çabasını açıkça görüyoruz." şeklinde konuştu. 

‘BAŞIMIZ SAĞ OLMAYACAK’
Ankara Adliyesi önünde de avukatlar açıklama yaptı. Avukatlar adına konuşan Ankara Barosu Başkanı Mehmet Eren Turan, avukat ölümleri ve saldırılarının toplumsal bakışı anlattığını belirterek, "Avukatın rolünü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi, kelimenin tam anlamıyla bir ilkelliktir. Bir mesleğin "ölümü göze alarak" sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da o toplumun bir kesimi için utançtır" dedi. 

Bildiriler yazmak ve yas tutmaktan bıktıklarını söyleyen Turan, "Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkumiyetleri acımızı hafifletmiyor artık. Her bir avukat ölümünün bir ‘toplumsal ders’ olmasını bekleyip, bu zavallı yaratıklara bir şeyler anlatmasını beklerken çoğalan ölümler, bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor. Oysa biz adaletin tecellisi için yapıyoruz bu mesleği… Savunma olmazsa, ‘olmaz yargılama’ diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize, şimdi bir özel müdafi olmazsa, bu katil zanlısını da ‘bir avukat’ savunacak. Biliyoruz ki, başımız sağ olmayacak bizim" diye konuştu.

'BİLDİRİ YAZMAK VE YAS TUTMAKTAN BIKTIK'

Avukat Servet Bakırtaş’ın öldürülmesine tepki gösterilen kentlerden biri de Diyarbakır’dı. Diyarbakır Barosuna bağlı avukatlar adliye önünde basın açıklaması yaparak saldırıyı kınadı. 

Konuşmasına "Biliyoruz ki, Başımız Sağ Olmayacak" sözleri ile başlayan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, meslektaşları Avukat Servet Bakırtaş’ın avukatlık yaptığı için öldürüldüğüne dikkat çekti.  Bu ve benzeri gerekçelerle gerçekleşen saldırıların toplumsal bakışı da anlattığı ifadelerini kullanan Eren, "Avukatın rolünü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi, kelimenin tam anlamıyla bir ilkelliktir. Bir mesleğin ‘ölümü göze alarak’ sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da, o toplumun bir kesimi için utançtır" dedi. 

Artık bildiriler yazmak ve yaslar tutmaktan bıktıklarını ifade eden Eren, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkûmiyetleri acımızı hafifletmiyor artık… Her bir avukat ölümünün bir ‘toplumsal ders’ olmasını bekleyip, bu zavallı yaratıklara bir şeyler anlatmasını beklerken çoğalan ölümler, bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor. Oysa biz adaletin tecellisi için yapıyoruz bu mesleği… Savunma olmazsa, ‘olmaz yargılama’ diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize, şimdi bir özel müdafii olmazsa, bu katil zanlısını da ‘bir avukat’ savunacak.   Biliyoruz ki, başımız sağ olmayacak bizim…  Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Avukat Servet Bakırtaş ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak. Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Av. Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız.  Sözün bittiği yerdeyiz."

Öne Çıkanlar