'Başkaldırıyoruz, erkeklerin yazdığı tarihi ters yüz ediyor, sözleşmeden vazgeçmiyoruz'

'Başkaldırıyoruz, erkeklerin yazdığı tarihi ters yüz ediyor, sözleşmeden vazgeçmiyoruz'
Muğla'da İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı açıklama yapan kadınların eylemine CHP'li Biçer ve HDP'li Kemalbay da katılarak destek verdiler.

Muğla Kadın Kolektifi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı Menteşe ilçesinin Sınırsızlık Meydan’ında bir araya gelerek açıklama yaptı. "İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz" yazılı mor pankartın açıldığı eylemde, "Kadınlar birlikte güçlü", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. Açıklamaya CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer ile HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

TARİH TERS YÜZ OLUYOR

Açıklamayı yapan Muğla Kadın Kolektifi üyesi Işıl Burcu Kutlu, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların mücadelesiyle kazanıldığını ve Meclis’te tüm partiler tarafından kabul edildiğini anımsatarak, haklarından vazgeçmeyeceklerini, itaat etmeyeceklerini söyledi. Kutlu, "Biz kadınlar, yüzyıllardır kurmaya çalıştığınız erkek egemen düzeninize başkaldırdık, başkaldırmaya devam ediyoruz. Anasoylu dönemden bu yana, erkeklerin yazdığı tarihi ters yüz ediyor, sesimizi yükseltiyoruz" dedi. 

VAZGEÇMİYORUZ

Ardından konuşan HDP’li Serpil Kemalbay, egemen güçlerin kadınların sesini kısmaya çalıştığını ifade ederek, sözleşmenin Türkiye ve dünyada kadınların mücadelesi ile kazanıldığını vurguladı. İstanbul Sözleşmesi’nde kadınlara karşı köklü önlemler olduğuna dikkati çeken Kemalbay, toplumsal cinsiyet eşitliği ve herkesin eşit olabileceği bir toplum tahayyülü olduğunu kaydetti. Kemalbay, iktidarın bu nedenle sözleşmeyi tehdit olarak gördüğünü, kadınların ise sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini yineledi. 

BİRLİKTE MÜCADELE

Sözleşmenin kadınların zaferi olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Gülizar Biçer de, "Sözleşme şiddetin her türlüsüne karşı güvencemiz. Sözleşme bir simgedir. Bu simgeyi elimizden almaya çalışıyorlar. Kadın mücadelesinin en güçlü simgesini elimizden alarak bizleri susturacaklarını sanıyorlar. Kazanımlarımızı yok etmek isteyen erkek akla en büyük dersi kadınlar olarak vereceğiz. Birlikte mücadele edeceğiz" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar