Batman'da provokasyon uyarısı: Gençler tehdit ediliyor

Batman'da provokasyon uyarısı: Gençler tehdit ediliyor
İHD Batman Şubesi, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin, gençleri tehdit ederek provokasyon girişimlerinde bulunduğunu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, HDP Gençlik Meclisi üyelerinin tehdit edilmesine ilişkin Atatürk Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP yöneticileri ve HDP Gençlik Meclisi üyeleri katıldı. Açıklamada, "Baskılar ve saldırılar bizi yıldıramaz, gençlik umuttur umut dimdik ayakta" yazılı pankart açıldı.

Açıklama yapan İHD üyesi Av. Mehmet Akif Akın, sadece 2022 yılının ilk 3 ayında kayıt dışı ifadeye zorlanma, baskı ve tehdit yöntemleriyle ajanlaştırılmaya çalıştırmayla ilgili derneklerine 6 başvurunun yapıldığını belirtti. Başvuruların HDP Gençlik Meclisi üyelerince yapıldığını ifade eden Akın, başvurulara ilişkin, "Şikâyetlere baktığımızda, kendisini polis olarak tanıtan kişiler, önce kişilerle ‘sohbet etmek, arkadaş olmak’ gibi ifadelerle bir araya gelmeye çalışıyor, ekonomik olarak zor durumda olduğunu bildikleri kişilere para teklif ediyor, bu sohbete katılan fakat isteklerini kabul etmeyen kişileri ailesiyle, işiyle, sağlık durumuyla, özel hayatıyla tehdit ediyor, bazen gözaltı ve tutuklamayla bazen de ölümle korkutuyor" dedi.

KAYIT DIŞI İFADEYE ZORLAMA

Gözaltı merkezlerinde tutulanların, yasal ifade alma işleminden önce avukat olmaksızın belirli aralıklarla mülakat odasına götürülüp kayıt dışı ifade vermeye zorlandığını dile getiren Akın, "Gözaltındaki kişiler, tutuklanmakla veya dışarı çıksa bile her an peşinde olacakları ve kendisini rahat bırakmayacakları tehdidi ile korkutuluyor. Bazen de bu keyfi uygulamalar, kişinin kaçırılması, işkence ve kötü muameleye maruz kalması, hakaret ve tehdide uğramasıyla sonuçlanıyor. Kişi tanımadığı insanlarca bir otomobile bindirilerek, gözleri kapalı bir şekilde kaçırılıyor, günlerce darp ediliyor ve tenha bir yerde salıveriliyor" ifadelerini kullandı.  

‘MARKETLERİ YAKIP HDP’NİN ÜSTÜNE AT’

Akın, 26 Şubat günü yapılan başvuruda ise bir gencin, kendisini polis diye tanıtan kişilerce, "BİM, A101, ŞOK gibi marketleri kundakla ve suçu HDP gençliğine at" diye teklifte bulunduğunu aktardığını söyledi.  

PROVOKASYON

HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz ise, halkın onuru ve geleceği olan gençlere dönük gerçekleştirilen sistematik saldırının bir provokasyon girişimi olduğunu belirterek, "Batman faili meçhul cinayetlerin en çok yaşandığı yer. Bizim her adımımız izleyen emniyet bu konuda işlem yapmıyorsa suçludur. Savcı yapmıyorsa suçludur. Uyuşturucu ve işsizliğin arttığı bir süreçte bu yönlü saldırıların amacı gençliği yıldırmaktır. Kimse Batman’da provokasyon yapmasın" dedi.    
 
Açıklama ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganı ile son buldu.(MA)
 

Öne Çıkanlar