Beatles'ın efsanevi albüm kapağı 50 yaşında

Beatles'ın efsanevi albüm kapağı 50 yaşında
Dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Beatles’ın efsanevi Abbey Road albüm kapağı yarım asırı devirdi.

Müzik tarihinin en çok bilinen albüm kapaklarından biri olan ve eski Britanya Başbakanı David Cameron’un da olduğu milyonlarca Beatles hayranı tarafından taklit edilen Abbey Road pozu, Beatles üyeleri tarafından ilk kez 8 Ağustos 1969'da verilmişti. Efsanevi Abbey Road albüm kapağı, 50. yılını kutlandı.

Aslında kapak fotoğrafını çekmek için Everest Dağı eteklerine özel bir uçakla uçma planı vardı ancak albümü bitirmeyi bir an önce isteyen Paul McCartney, öylece dışarı çıkarak bir sokağın fotoğrafını çekip sokağın adını koyma fikri ile geri döndü. Fotoğraf 8 Ağustos 1969 sabahı saat 11.30’da Abbey Yolu’ndaki EMI Stüdyolarının dışında çekildi.

Trafiğin on dakika durdurulması ile gerçekleştiriler çekimin fotoğrafçısı Iain Macmillan'dı. İskoç fotoğrafçı Beatles üyelerini altı kez aynı şekilde yürütmüş, çekilen karelerden Paul McCartney’nin albüm kapağı için seçtiği fotoğrafın dışındaki beş fotoğraf hiçbir yerde kullanılmamıştı. Eylül 1969’da çıkan 11. stüdyo albümü Abbey Road’un kapağı olmuştu.

Başkent Londra’daki Abbey Road caddesindeki yaya geçidinde verilen Beatles pozu 50 yıldır milyonlarca Beatles hayranı ve turist tarafından taklit ediliyor. 

Fotoğrafta McCartney grup üyeleri arasından tek çıplak ayaklı olan. Fotoğrafta arka planda caddede duran adam ise fotoğrafın çekildiğini fark etmeyen amerikalı turist Paul Cole. büyük ihtimalle gelmiş geçmiş en ünlü albüm kapak fotoğrafında yer alacak kadar şanslı ve konuyla alakasız bir kişi. O zamanlar 'birkaç antika tip' değerlendirmesi yapan Cole, bir londra ziyaretinde karısının müze gezmek istemesi üzerine 'ben yeterince müze gezdim, sen git dolaş, ben dışarda bekleyeceğim' diyerek, karısı müzeyi gezerken kendisi de dışarıda polis arabasının içindeki polislerle sohbet sırasında bu kareye yakalanmış.

Karenin solundaki Volkswagen araç, 1986’da açık arttırmayla 2.530 paund’a satıldı ve 2001’de Almanya’ da bir sergide görücüye çıktı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar