Belediye Başkanı, Çanakçı Deresi’ni kurtarmak için kamuoyundan destek istedi

Belediye Başkanı, Çanakçı Deresi’ni kurtarmak için kamuoyundan destek istedi
Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, daha önce yapılan 4 adet HES ile derenin 7 bin 520 metrelik bölümünün yok edildiğini, 5’inci HES ile 7 kilometresinin daha yok edileceğini söyledi.

Giresun’un Çanakçı ilçesinin Saadet Partili Belediye Başkanı Tuncay Kasım, Çanakçı Deresi üzerine beşinci Hidro-Elektrik Santrali (HES) yapılması hazırlığına tepki gösterdi. Başkan Tuncay Kasım, HES’in engellenmesi için kamuoyundan destek istedi.

"Milyonlarca yılda oluşan Çanakçı Deresi’nin çığlığını duyurmak, sesine soluk olmak" istediklerini ifade eden Tuncay Kasımi, dünyanın şu an sahip olduğu bütün teknolojik birikimin ve gücün bir Çanakçı Deresi’ni üretemeyeceğini belirterek, tabiat varlıklarına sahip çıkmanın önemini vurguladı.

Başkan Tuncay Kasım, Çanakçı Deresi’nin 7 kilometrelik kısmının "by-pass" edilerek 5-6 kilometrelik bir tünele sokulmak istendiğini bunun da yaşayan bir organizmanın ölüm fermanı olacağını ifade etti.

Daha önce yapılan 4 adet HES ile 35-40 kilometre uzunluğundaki Çanakçı Deresi’nin 7 bin 520 metrelik bölümünün zaten yok edildiğini hatırlatan Kasım, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak aptal insanlar tecrübeden ders çıkaramazlar. Çanakçı Deresi, mevcut 4 HES nedeniyle doğal dengesine 4 darbe yemiştir zaten. Bu bölümlerde dere artık o eski dere değildir. Ne dereye özgü kırmızı benekli alabalık, ne bıyıklı balık, ne yassı Hasan balığı kalmış, ne de vadi için olmazsa olmaz olan buharlaşma kalmıştır. Habitat tamamen bozulmuş, içinden kan dolaşmayan damar gibi kurumuş, kavruklaşmıştır. Mevcut 4 tane HES’ten öncesine ve sonrasına ait olan resimlere baktığımızda, bu durum apaçık ortaya çıkmaktadır." (Kaynak)

Öne Çıkanlar