‘Ben niye tecavüze uğramıyorum’ diyen savcı görevden alınsın'

‘Ben niye tecavüze uğramıyorum’ diyen savcı görevden alınsın'
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’tan ‘Ben niye tecavüze uğramıyorum’ diyen savcıya yanıt: 'Bir hukukçu, bir kadın, bir insan olarak utandım.'

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhuriyet Savcısının, cinsel saldırıya maruz kalan bir kadınla ilgili "Ben de kadınım sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun?" ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Prof. Dr. Hasan Bilgili’nin, veteriner hekim Ç.B’ye tecavüz ettiği gerekçesiyle Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "nitelikli cinsel saldırı", "cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma", "tehdit" ve "hakaret" suçlarından 5 yıldan 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, Ç.B’nin, şikayetçi olmak için savcılığa gittiği kadın savcının , "Ben de kadınım sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun?" sözlerini söylediği ortaya çıkmıştı.

Sevda Erdan Kılıç, mahkeme heyetinin, Ç.B.’ye, maruz kaldığı cinsel saldırıyı anlattığı sırada; "Mücadele edemedin mi?", "Kendinde miydin?", "Yüzüne ya da herhangi bir yerine vuramadın mı?", "Tam saati hatırlıyor musun?", "Yardım istemedin mi?", "Bağırmadın mı?" şeklinde sorular yönelttiğini ifade ederek, "Gerçekten savcının söz konusu sözleri ile mahkeme heyetinin bu soruları sormasını kabul edemeyiz." dedi.

SAVCI SANIĞIN AVUKATI MI SORUSU

16 yıllık avukat olduğunu ve daha önce böyle bir söz söylendiğini duymadığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kılıç açıklamasında,"Günümüzde güvenilmeyen yargının son hali ortada iken, benim güzel ülkemde sonunda bu da oldu. Kadın savcı mağdur kadına, ‘bana değil de niye sana tecavüz ediyorlar?’ dedi. Bu savcı suçu işleyenin savunma avukatı mıdır, yoksa kamunun adaleti bulmasından sorumlu kişi midir? Adalet kurumu, liyakat yerine sadakatçılarla doldurulunca sonuç bu oluyor maalesef. Savcı olmuş ama insan olamamış, Yere batsın sizin o olmayan adaletiniz.

'BİR KADIN OLARAK UTANDIM'

Gerçekten artık yargıda olup bitenler çok fazla olmaya başladı. Bu ülkede böyle düşünebilen bir kadın savcı olduğu için bir hukukçu, bir kadın, bir anne, bir insan olarak utandım. Yargı camiası mensubu, avukat olarak, savcının bu sözü söyleyebilmiş olması nedeniyle, adaletin geldiği bu noktadan gerçekten utanç duyuyorum ama kadın savcı utanç duymuyor olmalı ki bu sözü söyleyebiliyor. Bu noktada benim aklıma şu soru da geliyor? Acaba, bir kadın tecavüze uğradığı zaman "bana niye tecavüz etmediler" diyen savcı, yarın bir gün bir kadın öldürüldüğü zaman da "Beni niye öldürmüyorlar?" der mi? Merak ediyorum gerçekten" dedi.

'SAVCI GÖREVDEN ALINMALI'

Kılıç, Adalet Bakan Abdülhamit Gül’e çağrı yaparak, "Sayın Bakan bu lafı söyleyeceğinize, hepimiz adına utanç verici olan o sözü kullanan Cumhuriyet Savcısı hakkında, HSK Başkanı olarak gerekli inceleme yapılması talimatını bir an önce verin. HSK da o savcı hakkında hemen soruşturma başlatmalıdır ve görevden almalıdır. Almalıdır ki bir daha böyle bir sözü, hakim veya savcı başta olmak üzere hiçbir yargı mensubu kullanamasın" şeklinde seslendi.

‘BU KAFA CİNSİYET TANIMAZ’

"Bu kadın savcı, nasıl savcı olunmazın örneğidir." diyen Sevda Erdan Kılıç, "Memleketin karar merciinde olan kişiler, kötülükte birinci olma peşinde. Başka türlü bir kadın böyle bir cümleyi nasıl kurabilir, nasıl söyleyebilir? Gerçekten anlamak çok zor. Akla ziyan bir cümle.Utanmaz erkek egemen şoven kafa cinsiyet tanımaz. Bu kafa, bu utanmaz bakış açısı kadın hakim de kadın savcı da olabilir. Bu bakış açısı toplumda korundukça kadına şiddet bitmez." dedi.

Öne Çıkanlar