Bergamalılardan 134 parsel için verilen 'acele kamulaştırma' kararına tepki

Bergamalılardan 134 parsel için verilen 'acele kamulaştırma' kararına tepki
Bergamalılar, 134 parsel için verilen 'acele kamulaştırma' kararını protesto etti. Siyasi partiler de Bergamalılara destek verdi.

İlçedeki 134 parsel için verilen 'acele kamulaştırma' kararını protesto eden Bergamalılardan biri de 88 yaşındaki Sabahat Kobi oldu. Kobi, "Beni 70 senedir yaşadığım evimden çıkarmasınlar" sözleriyle karara tepki gösterdi. 34 yıldır işlettiği bakkal dükkanını yıktırmayacağını söyleyen Bünyamin Tez ise "Gerekirse Ankara'ya gideriz" diye konuştu.

İzmir'in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti'nin etrafında başlatılan Selinos Antik Kanalı Restorasyon ve Islah Projesi kapsamında, 3 Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilçedeki 134 parselin acil kamulaştırılacağı duyuruldu. Devlet Su İşleri (DSİ) öncülüğünde yürütülecek restorasyon ve ıslah projesi kapsamında, söz konusu parsellerin içinde yer alan çok sayıda ev ve işyerinin yıkılması gündeme geldi.

Acele kamulaştırma kararı alınan Ulucami mahallesindeki parsellerde ev ve işyeri bulunan Bergamalılar, bugün bir protesto gösterisi gerçekleştirdiler. Kararla birlikte bayramlarının zehir olduğunu söyleyen yurttaşlar, Tabakhane Köprüsü’nde bir basın açıklaması yaptılar.

88 YAŞINDAKİ KOBİ: 70 SENEDİR YAŞADIĞIM EVİMDEN ÇIKARMASINLAR

Mahalleye 18 yaşında geldiğini anlatan 88 yaşındaki Sabahat Kobi ise "70 senedir buradayım. Beni 70 senedir yaşadığım evimden çıkarmasınlar" diye konuştu. Nesibe Özçam ile kanser hastası olduğunu belirten Birsen Girgin ve Sabahattin Girgin de evlerinden çıkmak istemediklerini söyledi.

'ACELE KAMULAŞTIRMAYI GEREKTİREN HİÇBİR ŞART YOK'

Mahalle sakini Seda Elkin ise şöyle konuştu:

"Biz, hiçbir şekilde haberimiz olmadan, tepeden inme bir kararla evlerimizin kamulaştırıldığını öğrendik. Çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz ve tarihimizi de çok seviyoruz. Mahalle halkı olarak hep birlikte bu duruma itiraz ediyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Acele kamulaştırmayı gerektiren hiçbir şart yok. Ne seferberlik var ne savaş var ne de olağanüstü bir durum var. Evlerimizi su basma ihtimalinden bahsediliyor ama su seviyesine baktığımızda, evlerimizle bahsedilen derenin arasında metrelerce mesafe bulunmaktadır. Biz temel insan hakkı olan mülkiyet hakkımızın elimizden alınmasına karşı çıkıyoruz."

'GEREKİRSE ANKARA'YA GİDECEĞİZ'

Mahalle sakinlerinden Bünyamin Tez (70) ise şunları söyledi:

"Ulucami yanında bir bakkal dükkânım var. 87 yılında açtım ve hala buradan ekmek yiyorum. Bizleri çok mağdur ediyorlar. Ben burada 10 nüfusa bakıyorum. Dükkânımı alıp ne yapacaklar. Bizleri mağdur etmesinler. Hani Bergama Belediye Başkanı nerede? Belediye başkanı bu halkı korumayacak mı? Oy isterken yanımıza gelmediler mi? Biz mücadele edeceğiz. Gerekirse Ankara’ya da gideceğiz."

Reşide Özçiftçi (55) ise, "Burada doğduk, burada yaşıyoruz. Anne baba evinden niçin çıkayım. Anne babamın hatırasını neden bırakayım. Belki evimi yıkmayıp başka bir şeye dönüştürecekler. Bizim malımız, evlerimiz hiçbir açıklama yapılmadan gasp ediliyor. Evlerimizi asla terk etmeyeceğiz. Ya kazanacağız ya kazanacağız" dedi.

Afet Avdan (52) da "Ben 1969 yılında bu mahallede doğdum. Babam 1928 yılında burada doğmuş. Benim atalarım mübadelede bu evlere yerleştirilmişler. Burası Kurtuluş Savaşı'dır, tarihtir. Bu sokakları yıkamazsınız, bu evleri yıkmayın" diye konuştu.

CHP'Lİ MECLİS ÜYESİ: NEYE KARŞI KAMULAŞTIRMA?

Sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri de yurttaşlara destek verdi. CHP Bergama Meclis üyesi Selim Tok, ortada bir plan, proje ve bilgilendirme olmadığını vurgulayarak,  "Proje yok, plan yok, bilgilendirme yok, insanlarla dayanışma yok. Burada neye karşı kamulaştırma gerekiyor? Bu evler ne olacak? Buradaki insanlar ne yapacak? Bunu Bergama’da yapılan her şeyde yaşıyoruz. Türkiye’de yaşıyoruz. Selinos Projesi’nde de aynısını yaşıyoruz. Aynı zihniyetle karşı karşıyayız" diye konuştu.

'LALE DEVRİ ŞIMARIKLARIĞINDAN ÖTEYE GİTMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM'

İYİ Parti’li Avukat Olgu Altuğ da karara, "Bugün bu şartlarda, bu şekilde yapılan kamulaştırmada kamu yararının ne olduğunu sorgulamak durumundayız. Selinos Deresi mutlaka ıslah edilmeli. Ama burada 136 evin kamulaştırılmasıyla Selinos Deresi’nin herhangi bir ilgisi olmadığını ve bunun kamu yararı taşımadığı inancındayız. Bergama yollarında arabalar yürümek için güçlük çekiyorken Selinos Deresi’nde gondol yüzdürme merakının Lale Devri şımarıklığından öteye gitmediğini düşünüyorum" sözleriyle tepki gösterdi.

'KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL'

Mahalleliyle daha önce birçok kez görüştüğünü söyleyen Trakya Üniversitesi Öğrenim Görevlisi Yaşagül Ekinci de karar karşısında üzgün olduğunu belirtti. Ekinci, şöyle konuştu:

"Ben gerçekten de şu an çok üzgünüm. Bu mahalleli ile birçok kez görüştüm. Evlerinize girdik; çayınızı, ayranınızı içtik. Selinos, aslında bir rehabilitasyon projesiydi. Bir ıslah projesiydi. Çünkü Bergama daha temiz olsun, daha ferah olsun, daha görünür olsundu derdimiz. Bu projenin tek sebebi, sizlerin istemesiydi. Buradan çöplerin kalkmasını, kanalizasyonun dereye akmamasını istemenizdi. Temizlenmesini istemenizdi. Bu istek nasıl oldu da döndü dolaştı, sizin evlerinizin alındığı ve size TOKİ’lerin, apartman binalarının teklif edildiği noktaya geldi? Dünyanın en güzel, en nadide yerlerinden birisindeyiz. Dünya mirası listesine 5 kriterle girilmiş yerlerden birisindeyiz. Böyle bir yerde Bergamalı yaşamayacak da kamulaştırmayla kimin yaşayacağını, kimin geleceğini bilmediğiniz bir bilinmezle kimler yaşayacak. Koca bir kültür mahallesini yerinden sökmek, kabul edilebilir bir durum değil."

Öne Çıkanlar