Beştaş’tan Akşener’e yanıt: Kürtlere söz söyletmemek taleplerine saygı duymaktan geçer

Beştaş’tan Akşener’e yanıt: Kürtlere söz söyletmemek taleplerine saygı duymaktan geçer
Meral Akşener'İn "Kürtlere söz söyletmeyiz" çıkışına HDP'li Beştaş, "önemli olan Kürtlerin iradesine ve taleplerine saygı duymak" diyerek cevap verdi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in dün yaptığı "Kürtlere söz söylemeyiz, söyletmeyiz" açıklamasına HDP'den yanıt geldi.

+Gerçek'e konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Akşener'in açıklamalarının seçime yönelik yatırım olduğunu söyledi: 

"Bu söylemlere, bu hamasete Kürt halkının karnı tok. Kürtler bu zamana kadar sadece seçmen olarak görüldü, görülüyor. Talepleri, hakları, anayasal pozisyonları, dilleri söz konusu olduğunda ise herkes tek sıraya diziliyor. Bu açıklamayı tamamen seçimlere ve Kürtleri ayrıştırmaya dönük bir beyan olarak okuyorum."  

‘KÜRTLERE LAF SÖYLETMEMEK, KÜRTLERİN İRADESİNE SAYGI DUYMAKTAN GEÇER’

Cumhuriyet tarihinden bu yana Kürtlerin sadece seçmen olarak görüldüğünü belirten Beştaş, "Kürtlere laf söyletmemenin, Kürtlere kimseyi düşman ettirmemenin yolu, Kürtlerin taleplerinin kabulünden ve Kürtlerin iradesine saygı duymaktan geçer; Kürtlerin ne istediğini, neyin mücadelesini verdiklerini, neden bu kadar bedel ödediklerini bilmekten geçer" dedi. 

"Önemli olanın Kürtlere laf söyletmemek değil, Kürtlerin kimliğini, dilini, kültürünü tanımak" olduğunu söyleyen Bektaş, taleplerin anayasal güvenceye alınmasının önemine de dikkat çekti:

"Yapılması gereken, eşit ve özgür yurttaşlık taleplerinin kabul edilmesi, bunun için gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılması ve Kürtlerin oy verdiği temsilcilere karşı kullanılan sözlerin düzeltilmesidir. Kürtler bu ayrıştırmaya izin vermez, bunlara da karnı toktur" 

'İKTİDARIN BAKTIĞI GİBİ'

İYİ Parti'nin HDP'ye yönelik tutumunu da eleştiren Beştaş, şunları söyledi:

"Bugün Kürt halkı HDP’ye en çok oy veren toplum kesimidir. Bize oy veren Kürtlere söz söyletmem diyenler aynı zamanda HDP’yi belirli bir yere konumlandırarak kendilerince en büyük ayrımcılığı yapıyorlar. Kendilerine söz söyletmeyiz ama temsilcilerini reddederiz, onları ötekileştiririz, tıpkı iktidarın baktığı gibi bakarız diyorlar

'İKTİDARIN GERLİM PLANI TUTMAYACAK'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Elazığ ziyareti öncesi, kentteki billboardlara asılan afişlerle ilişkin de açıklama yapan Beştaş, bu durumun çok tehlikeli bir girişim olduğunu vurguladı. İktidarın kutuplaştırma siyasetini yeniden gündemde olduğunu belirten Beştaş, bu planın tutmayacağını söyledi:

"Bu tür uygulamalar kime yapılırsa yapılsın, asla kabul edilemez. Bugün Kılıçdaroğlu’na yapılan yarın başka bir siyasi parti temsilcisine yapılabilir. Bize yönelik de bu tür uygulamalar yapıldığı için bu uygulamaları yakından tanıyoruz. İktidar eliyle, toplum birbirine düşürülmeye çalışılıyor. İktidar, siyasi partileri, liderlerini ya da temsilcilerini hedef göstererek, kutuplaştırmayı tırmandırarak gerilimden medet umuyor. Ancak bu planları tutmayacaktır."

Toplumun bu tür uygulamaların farkında olduğuna ve herkesin sağ duyulu olması gerektiğine dikkat çeken Beştaş, "Genel olarak ne istediğimizi biliyoruz. Bu tür kutuplaştırmalara, hedef göstermelere kesinlikle karşıyız. Kime yönelik olursa olsun bunun bir meşruiyeti yoktur. Buna karşı hepimizin birlikte ses çıkarması lazım" dedi. 

'HDP'Yİ KAPATTIRMAYACAĞIZ'

Beştaş, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) HDP’nin kapatılma davasına ilişkin de açıklamalarda bulundu. HDP’ye yönelik kapatma davası sürecinin devam ettiğini vurgulayan Beştaş, HDP'yi kapattırmayacağız dedi ve şöyle konuştu: 
"Savunmalara ve ek delillere ilişkin beyanlarımız sürüyor. Bu davanın hukuki zeminde yürümediğini biliyoruz ve sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz AYM’nin, önündeki anayasa metnine uygun davranmasını istiyoruz. Bu dava ne bugünkü kararla başladı ne de bitecek. Bizim demokratik, siyasal ve hukuki düzlemdeki mücadelemiz sürüyor. HDP’yi kapattırmayacağız" 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar