Kendi kaderini tayin etme hakkı, yalnızca siyasi bir yükümlülük değil, hukuki bir yükümlülük olarak görülmelidir. Kürt olmayan kurumlar Kürtler adına karar veremez ve Kürtler için neyin iyi olduğunu bilemezler. Kürtlerin kendi kaderini tayin etmesi için giderek artan bir alan gereklidir.
'Yüz yıllık Cumhuriyet'te Kürtler nasıl yer?' aldı sorusuna cevap arayan 'Kürtler ve Cumhuriyeti' serisinin bu haftaki konuğu Doç. Dr. Vahap Coşkun.
Suriye'nin Davos'taki ilk temsilini gerçekleştiren HTŞ Dışişleri Bakanı, IKBY Başbakanı ile görüşmesinde, "Kürt kardeşlerimiz Suriye’nin asli unsurları ve önemli bir parçasıdır" dedi. Suriye'de Kürtlerin haklarının korunacağını söyleyen Şeybani, bir oturumda Blair'in yönelttiği soruları yanıtladı.
Kürtçe açıklama yayımlayan Şeybani, Suriye’deki Kürt toplumunun Esad yönetiminin büyük haksızlığına uğradığını söyleyerek eşitlik ve adaleti birlikte inşa etme çağrısı yaptı. HTŞ'nin Dışişleri Bakanı, Suriye'yi Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu'nda temsil edeceğini de duyurdu.
Rus diplomasinin 2024 performansını değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenleyen Sergey Lavrov, Suriye ve Türkiye ile ilgili mesajlar da verdi. Rusya Dışişleri Bakanı, hem Suriye'deki devrik Esad yönetimine hem Kürt liderliğine eleştiriler yöneltti.
Riyad'daki Suriye toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanı, Suriye'nin kuzeyinde çatışmaların sona ermesini isterken Kürtlerle ilgili çağrı yaptı. Baerbock, Suriye'ye yönelik bazı yaptırımların gevşetileceği mesajını verdi.
2025 dış politika konferansında Fransız büyükelçilerine seslenen Macron, Suriye'de yönetimi ele geçiren Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam'la (HTŞ) ilgili 'naif olunmaması' uyarısını yapıp Fransa'nın 'Kürt savaşçıları terk etmeyeceğini' söyledi. Trump'a Ukrayna ikazlarını da ihmal etmedi.
Trump, söylene söylene, ABD Başkanı'nın Ortadoğu Barışı İçin Özel Temsilci Yardımcısı tercihini yaptı. Morgan Ortagus, yeni rolünde Suriye için "Liderlerimiz Kürtlerin korunduğunu garanti altına almalı" mesajını verdi.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin 10 kentte yaptığı ankete göre; Türkiye'de yaşayan Kürtlerin yüzde 78'i Türkiye'nin Suriye ile olan ilişkilerini 'olumlu bulmuyor' ve yüzde 92,4 'Kürtler yeni yönetime katılmalı' diyor
Almanya Dışişleri Bakanı, Ankara ziyaretinden üç gün sonra, "Türkiye'nin tabii ki meşru güvenlik çıkarları var. Ancak bu, Kürtlerin bir kez daha sürülmesi ve yeniden şiddet yaşanması için kullanılamaz" dedi.
Ahmet Davutoğlu, Devlet Bahçeli'nin Öcalan çağrısına işaret ederek, "Süreçte ilerleme olursa PYD ile görüşülebilir" dedi. Davutoğlu, ayrıca Şam'ın Türkiye'ye müzahir bir yönetimin elinde olduğunu ifade etti.
Suriye'de silahlı kanadın silahlı kuvvetlere entegre edilmesine öncülük edeceklerini söyleyen HTŞ komutanı, "Suriye bölünmeyecek ve federal birimler olmayacak" dedi Hamavi, Batılı hükümetlere HTŞ ile Colani'yi 'terör' listesinden çıkarma çağrısı yaptı.
Kürtler, tarih sahnesinde belki de hiç olmadığı kadar güçlü ve kararlı bir şekilde varlıklarını sürdürüyor. Bu mücadelenin en anlamlı yanının, Kürtlerin bitmek bilmeyen dirençlerinden çıkacağı aşikâr.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kobanê’nin Kürtlerin IŞİD'e karşı verdiği mücadelenin sembolü olduğunu belirterek Türkiye’nin barışı koruma sorumluluğu olduğunu belirtti.
Arap dışişleri bakanlarının Akabe'deki Suriye toplantısına ABD'li mevkidaşıyla katılan Fidan, "Türkiye, Suriye Kürtlerinin haklarına saygı duyan bir ülkedir" dedi. 'Suriye Kürtlerinin PKK'den ayrışarak haklarını Şam'da savunmasına destek' dile getirdi.
Times of Israel gazetesi, HTŞ'nin Halep'teki saldırısına katıldığı belirtilen bir 'ÖSO' komutanı ile konuştu. Komutan, İsrail'in kendileri ile Kürtler arasında arabuluculuk yapabileceğini söyledi; Esad yönetimine saldırılarında destek istedi.
Bahçeli’nin isteği niye olmuyor? Abdullah Öcalan ile DEM Partililer neden yüz yüze görüşemiyor? İşin düğüm noktası, Öcalan’ın neye güvenebileceğinde yatıyor olmalı. Düğümü çözecek tek kişi Erdoğan ve o henüz sahne almadı.
Japonya Kürt Kültür Derneği Genel Sekreteri Çolak, Japonya’da Kürt göçmenler lehinde verilen ilk kararı değerlendi: "Mahkeme kararı, nefret suçlarına dair ilk hukuki adımdı. Japonya'da Kürtlerin hedef alınmasının sebebi Türkiye'deki seçimle ilişkili."
'Yüz yıllık Cumhuriyet'te Kürtler nasıl yer aldı?' sorusuna cevap arayan 'Kürtler ve Cumhuriyet' serisinin bu haftaki konuğu Prof. Şükrü Aslan oldu: “Resmi nüfus sayım verilerinden bile Kürt nüfusun ne kadar azaldığını çıkarabiliriz."
İsrail'de Dışişleri Bakanlığı'na atanan Gideon Sa’ar, devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada "bölgedeki azınlıklarla ilişkileri güçlendirme" vurgusu yaptı. Sa'ar, Kürtleri İsrail'in "doğal müttefiki" olarak niteledi.
'Yüz yıllık Cumhuriyet'te Kürtler nasıl yer?' aldı sorusuna cevap arayan 'Kürtler ve Cumhuriyeti' serisi başladı. İlk bölümde Tarihçi ve yazar Alişan Akpınar, 'Cumhuriyet, Kürtlerin aslında 'Türk' olduğunu nasıl 'keşfetti'?' sorusunu yanıtladı.
Sosyal demokrat CHP, Kemalizmi hatırlatabilecek her şeyden kurtulabilecek mi? Avrupa'da faşizmi savunan hiçbir sosyal demokrat parti bilmiyorum, yoktur.
21. yüzyılın başlangıcında bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşen ve televizyonlardan naklen yayınlanan Şengal Êzidî Soykırımı'nı anmak değerli olmakla birlikte, anmadan ziyade neler yaşandığını, neden yaşandığını yeniden düşünmek gerekmektedir.
Yakın ve Orta Doğu'nun kadim varlığı, değerlerini ve onurunu her türlü baskı ve zulme direnerek yaşatan Kürt Ulusu Seine Nehri geçişinde neden yoktu?
Mustafa Kemal bu doğrultuda Abdülhalik Renda ile Cemil Uybadın’a raporlar hazırlatır. Renda, raporundabelirli yerlere Türkleri yerleştirmeyi, Kürtleri asimile etmeyi, Türkçe konuşmayı teşvik etmeyi önerir.
Memlekette kaç Ermeni vardı, kaçı öldürüldü, kaçı zorla başka kimliklere dönüştürüldü, bugün toplumda böyle kaç insan yaşıyor, kim bunlar?
Lozan’da Kürtlerin kaderleri tartışılırken Mustafa Kemal’in önerisiyle Kürdistan mebusları ulusal kıyafetleriyle Meclis’e geliyor, Lozan’a bir telgraf çekme kararı alıp, ortak devlet vurgusuyla ayrı bir Kürt devletine karşı olduklarını belirtiyorlardı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdi. AKP'nin özeleştiri yapması gerektiğini belirten Tanrıkulu, "Kürtleri ve oradaki halkların iradesini dikkate almayan bir barış olamaz" dedi.
Klasik ya da biyolojik ırkçılığın ilginç bir özelliği, Türk kamuoyunda sıklıkla, ortak noktası bugün başka bir zamana ait olarak algılanan tarihi olaylarla ilişkilendirilmesidir.
Uzun yıllardır yerelde gazetecilik, programcılık, belgesel yönetmenliği yapan Diren; Alevilerin, Kürtlerin, kadınların, LGBTİ+’ların, doğanın ve çevrenin sesidir. Depremde göçük altında kalanların çığlığıdır. Diren’in ve hakikatin sesi olalım.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.