Biden Güney Kore'ye gitti; Çin ABD'ye 'kaos çıkarmayın' dedi

Biden Güney Kore'ye gitti; Çin ABD'ye 'kaos çıkarmayın' dedi
ABD Başkanı Biden Güney Kore ve Japonya ziyaretlerine bugün başladı. Çin Dışişleri Bakanlığı, 24 Mayıs'ta QUAD zirvesine katılacak Biden'a 'kaos çıkarmaması' konuusnda uyardı.

ABD Başkanı Joe Biden 2020 Ocak'ta göreve gelmesinden bu yana ilk kez Asya ülkelerine ziyaret yapıyor. Biden'ın resmi ziyaret kapsamında ilk durağı Güney Kore oldu.

Biden'ın 24 Mayıs'ta Tokyo'da QUAD zirvesine katılmasının ardından 25 Mayıs'ta sona erecek ziyaretlerde Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'nin (IPEF) yanı sıra Kuzey Kore'nin füze denemeleri, Çin ve Solomon Adaları arasında varılan anlaşma, Tayvan krizi ve Hint-Pasifik'te askeri tatbikatlarla artan gerilimin görüşülmesi bekleniyor.



Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin ise bugün yaptığı açıklamada ABD yönetiminin bölge ülkeleriyle yaptığı iş birliği konusunda uyardı. Bakanlık sözcüsü, "ABD'nin bölgede kaos ya da kargaşa çıkarmak için iş birliği yapmamasını umduğunu" söyledi.



Japonya ise ABD'yle Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'nde anlaşmaya varılacağının sinyalini verdi. Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, "IPEF'i ABD'nin Hint-Pasifik bölgesine aktif taahhüdünün somutlaşması olarak karşılıyoruz ve katılmaya olumlu bakıyoruz" dedi. Matsuno, ABD'yi Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) Anlaşması'na geri dönmeye de çağırdı. ABD, 2017-2021'de görev üstlenen 45. Başkanı Donald Trump döneminde TPP anlaşmasından çekilmişti.

QUAD NEDİR?

ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında 2007’de başlatılan diyalog forumu 2017'de dörtlü ittifaka dönüştü, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ve "QUAD" isimlerini aldı. Çin'e karşı "gayriresmi stratejik forum" şeklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak nitelendirilen ittifak, kısmen düzenli toplantılar yapıyor. Son QUAD zirvesi 24 Mayıs'ta Japonya'nın başkenti Tokyo'da dört ülke liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek.

Öne Çıkanlar