Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapılıyor: 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapılıyor: 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

Sağlık Bakanı Fahretin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunarak, 17 gün süren 'tam kapanm' döneminin ardından günlük vaka sayısının 10 binin altına düştüğünü söyledi. 

Bilim Kurulu toplantısına BioNTech CEO'su Uğur Şahin de bağlandı.

Koca, "Bugün kapanma döneminden sonraki ilk bilim kurulu toplantımızı yaptık. Basın toplantımızın başında bir güzel haberi vermek isterim. Uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bugün özellikle Uğur hocamızın bazı görüşlerinizi bizzat kendisinden duymanızı istiyorum. Bugün de medyaya yansımış oldu son olarak bildiğiniz gibi 27 Aralık'ta ilk anlaşmamızı yapmıştık. Vatandaşımız sizden bu anlaşmayı duymak ister" ifadelerini kullandı.

'SOMUT İCRAAT GÖRMEK İSTİYORUZ'

Fahrettin Koca, "30 milyonun da 14,2 milyonu 15 Haziran'a kadar ne zaman geleceği planlanmış. Onun için de teşekkür ediyoruz. 120 milyon doz aşının 6,1 milyonu dize teslim edildi. 4 ayda 120 milyon toplam aşı Türkiye'ye gelmiş olacak. Artık gelecek, olacak demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz. Yoğun aşılama takvimiyle birlikte yaz aylarının daha güzel geçeceğine inanıyoruz. Haziran başında sizi Türkiye'ye davet etmek istiyoruz. Hem aşı kampanyasına desteğiniz, hem de Türkiye'de yapacaklarımızı değerlendirmek için davet etmek istiyoruz" dedi.

UĞUR ŞAHİN: ZAMANINDA AŞILARI GETİRECEĞİZ

BioNTech CEO'su ve Covid-19'a karşı üretilen aşının patent hakkına sahip olan Uğur Şahin, "Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakanın anlattığı gibi aralıktan beri konuşuyoruz. Aralıkta ilk defa 1.5 milyonu konuştuk. Sayın Bakan sağ olsun iki üç hafta arada istediği dozları yükseltti. Bugün 120 milyon doz olarak tamamına imza attık. Ve çok mutluyum çünkü Türkiye bu haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, Ağustos, ve Eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Ne zaman ne kadar aşı dozu geleceğini anlaştık. Zamanında biz aşıları Türkiye'ye getireceğiz" dedi. 

Şahin, açıklamalarının ardından toplantıdan ayrılırken, Bakan Koca, açıklamalarına devam etti. 

'KİŞİSEL TEDBİRLER'

Bugüne kadar 4,5 milyon anlaşmadan 120 milyona kadar çıkıldığını söyleyen Koca, "İmzalanmış olan Eylül sonuna kadar da bu tedariğin tamamlanacağı, ilk Haziran ayıyla birlikte 6,1 milyona ilave 30 milyon doz aşının geleceğini hepimiz duyduk. Biz artık hastalığı tanıyoruz, tedavi protokolleri oturdu. Sağlık altyapımızı nasıl yönetebileceğimizi biliyoruz. Bundan sonraki süreçte birinci önceliğimiz vakalardaki düşüşü kallıcı ve sürekli hale getirmek olacak. Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz ve normale dönmek için çaba sarf ediyor olacağız. Artık özellikle yaygın aşılamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çıkarmak bizim ana hedefimiz olacak" dedi. 

Koca'nın açıklamaları şu şekilde:

'YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI'

"Yerli aşıyla ilgili bildiğiniz gibi Faz 2 çalışması bitti. Faz 3'ün başlaması da zannediyorum önümüzdeki iki hafta içerisinde, Haziran'ın başında başlayabileceğimizi düşünüyorum.Bütün sonuçları olumlu olursa Faz 3'e geçebileceğimizi düşünüyoruz. 3 tane aşımız daha var. Orada da Faz 1 safhasındalar. Zannediyorum önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde Faz 1 çalışmalarının sonuçları görülerek Faz 2 çalışmaları peyderpey başlamış olur. Faz 3'e geçecek aşımızın Eylül ayında acil kullanım onayı alması söz konusu olabilir.

'HAZİRAN'DA 20 YAŞA KADAR İNMEK İSTİYORUZ'

"Özellikle bu dönemde şu an biz 55 yaş üstünü aşılıyoruz. Bunun dışında riskli gruplar dahil olmak üzere devam ediyoruz. Aşı tedariğiyle birlikte önümüzdeki haziran ayında ilave 30 milyonun sadece BioNTech olacağını, Sinovac aşısı için de 1 hafta-10 gün içerisinde beklediğimiz bir miktar var. Haziran ayında BioNTech aşısıyla birlikte 20 yaşa kadar, bu şekilde tedarikte sorun yaşanmazsa, inmek istiyoruz. Peyderpey.

"Onun dışında aşılama oranıyla ilgili şu an toplamda 65 yaş üstü yüzde 84'e kadar ulaşmış durumda.Biz bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz. O nedenle açılan 55 yaş üstü insanımızın aşı noktasında beklemeden en erken dönemde aşılarını olmalarını önemle ifade etmek istiyorum. Biz bu oranları yüzde 90 ve üzerine çıkarmaktan yanayız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar