Bilim Kurulu Üyesi Profesör Özlü: Salgın bittiğinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Bilim Kurulu Üyesi Profesör Özlü: Salgın bittiğinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
'Şimdi hepimiz yangını söndürme telaşındayız. Ancak, yangın söndürüldüğünde, hepimiz oturup, hasar tespitine ve 'neleri yanlış yaptık' sorusunun cevabını aramaya başlayacağız.'

ARTI GERÇEK-Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Tevfik Özlü, Türkiye’de de gün geçtikçe yayılan koronavirüs salgını sonrasına dair bir yazı kaleme aldı.

Yazıyı kişisel internet sitesinden yayınlayan Prof. Dr. Özlü, "Salgın bittiğinde çoğu şey, eskisi gibi olmayacak. Farklı bir dünyaya uyanacağız, ancak geçiş kolay olmayacak, sancılı olacak" görüşünü ifade etti.

Covid-19 salgınının dünya genelinde çok ciddi sosyolojik değişikliklere yol açacağını kaydeden Özlü, "Şimdi hepimiz yangını söndürme telaşındayız. Ancak, yangın söndürüldüğünde, hepimiz oturup, hasar tespitine ve ‘neleri yanlış yaptık’ sorusunun cevabını aramaya başlayacağız" diye belirtti.

Salgın sonrası dijital dünyanın öneminin artacağını, bireyselleşme ve bencilleşmenin oluşacağını, daha içe kapanık ülkeler meydana geleceğini ön gören Prof. Dr. Özlü, tarımın da vazgeçilmez olacağının altını çizdi.

Bu süreçte, kucaklaşma, sarılma, ev ziyaretleri gibi alışkanlıkların ve ‘PR için aklına geleni söyleyenlerin ve şarlatanların sorgulanacağını belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü’nün yazısının tamamı şöyle:

‘BİZ DURMADIK, ANLAŞILAN GEZEGENİMİZ BİZİ DURDURACAK’

"Bu salgın, elbette bir gün bitecek. Umarım, çok ağır bedeller ödemeden o günleri görürüz. Ancak, salgın bittiğinde çoğu şey, eskisi gibi olmayacak. Farklı bir dünyaya uyanacağız.

Peki, COVID-19 sonrası yaşam nasıl olacak?

Önceki gibi olmayacağında, sanırım hemen hepimiz hemfikiriz. Ancak öngörülerimiz farklılaşabiliyor. Gezegenimizin geldiği nokta itibariyle durum, sürdürülebilir değildi. Biz kendimizi durduramayınca, anlaşılan gezegenimiz bizi durduracak."

‘YANGIN SÖNDÜRÜLDÜĞÜNDE OTURUP NELERİ YANLIŞ YAPTIK SORUSUNUN CEVABINI ARAYACAĞIZ’

"Şimdi hepimiz yangını söndürme telaşındayız. Ancak, yangın söndürüldüğünde, hepimiz oturup, hasar tespitine ve "neleri yanlış yaptık?" sorusunun cevabını aramaya başlayacağız.

En başta sorgulanacaklar: milyonların yan yana yaşadığı büyük metropoller; toplu taşımacılık, havaalanları, resirküle havayla uçuşlar; yapay havalandırmalı akıllı binalar, AVM’ler, dev marketler; kocaman stadyumlarda, konserlerde, sinema salonlarında toplaşan kalabalıklar; mitingler, toplu törenler olacak.

Sarılmak, kucaklaşmak, tokalaşmak; ev ziyaretleri; kuaförlük, diş, göz, KBB hekimliği gibi yakın mesafeli çalışmayı gerektiren gibi meslekler; ortak alanların kullanımı, umumi tuvaletler, lavabolar; hayvan ve et tüketimi; doğal yaşama müdahale; bilgi paylaşımı ve dezenformasyonunun denetimi; şarlatanların, PR peşinde aklına geleni söyleyenlerin sorumluluğu gibi hususular da öyle…"

‘SALGIN SONRASI BUNLARIN DEĞERİ ARTACAK’

"COVID-19 sonrası yükselebilecek değerler ise: daha yaşanılabilir evler; evden çalışılabilir işler; dijital dünyanın artan önemi; bireyselleşme, bencilleşme; daha içe kapanık ülkeler; toprağın değerlenmesi ve tarımın vazgeçilmezliği; gıda, tedarik ve lojistik sektörü; yenilenebilir enerji; üretim zincirlerinde salgınlardan etkilenmeyecek güvenli yapılanma; sağlığın, sağlık çalışanlarının ve sağlık sisteminin önemi; ilaç sektörü; hızlı ve radikal karar almaya dönük yönetimsel değişiklikler; uzmanlığın değer kazanması; bilimsel süreçlerin hızlanması ve bazı formalitelerin göz ardı edilebilirliği… Aşı konusundaki direnç, büyük oranda bitebilir."

‘COVİD-19 YENİ BİR ÇAĞIN BAŞLANGICI OLABİLİR’

"Özetle: ezberler bozulacak, alışkanlıklarımız değişecek. Salgın sonrasında başka bir dünyaya uyanacağız. Daha iyi mi, kötü mü olacak? Bilmiyorum, ama farklı olacağı kesin. Hep birlikte yaşayıp, göreceğiz. Ancak, geçiş kolay olmayacaktır, sancılı olacaktır. Yeni bir çağın başlangıcı olabilir COVID-19. Ya evlatlarımız bizden şanslı olacak.  Ya da biz onlara: "daha iyi günlerimiz olmuştu" diyeceğiz…"

‘KIZIM HEKİM, BEN HEKİM. MARKETTE KARŞILAŞTIK, SARILAMADIK…’

Öte yandan kendisi gibi doktor olan kızıyla markette karşılaştıklarını ama hekim olarak salgının potansiyel taşıyıcıları oldukları için birbirlerine sarılamadıklarını sosyal medya hesabından anlatan Özlü, şunları yazdı:

"Zor günlerden geçiyoruz. Dün kızımla markette karşılaştık. O, bana yaklaşmaktan korktu, ben de ona. O da, ben de hekimiz ve enfekte olmuş olabiliriz. Sevdiklerimize sarılabileceğimiz günleri iple çekiyoruz."

Öne Çıkanlar