Bir işçinin hayatını kaybettiği şantiye yangınında ihmaller zinciri

Bir işçinin hayatını kaybettiği şantiye yangınında ihmaller zinciri
İstanbul Ümraniye’de bir inşaat şantiyesinde çıkan ve bir işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili incelemelerde bulunan DİSK Dev Yapı İş Sendikası ihmaller zincirini sıraladı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Ümraniye’de bir işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili rapor hazırlayan DİSK’e bağlı Dev Yapı İş Sendikası "Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesi olmuş olsaydı yangın çıkmazdı" dedi.

İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde 23 Mayıs’ı 24 Mayıs’a bağlayan gece, Yapı&Yapı firmasının işçi kampında elektrik aksamından çıktığı tahmin edilen yangında 2 çocuk babası soğuk demir işçisi Hüseyin Yurtsever hayatını kaybetti. Aynı yangında 4 işçi de yangından kurtulmak için 3 katlı konteynırın pencerelerinden atlamak zorunda kalıp yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

YANGIN KORUMA RÖLESİ, KAÇAK AKIMI RÖLESİ OLSAYDI YANGIN ÇIKMAZDI

Şantiyeyi yerinde inceleyen DİSK Dev Yapı İş Sendikası şu ihmallerin yaşandığını belirtti:

-Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesi olmuş olsaydı yangın çıkmazdı.

-Konteynerlerin içinde kalan işçilerin temel gereksinimleri için gerekli elektriğin seyyar çoklu prizlerden verildiği ve kabloların güvensiz olduğu durumlar yapılan denetimler ile ortadan kaldırılsaydı yangın çıkmazdı.

-Şantiyelerde acil bir durum anında uyarı sistemi olsaydı ve itfaiye gelene kadar müdahale edilmesi için standartlara uygun yangın söndürücüleri olsaydı müdahale edilir ve yangın büyümezdi.

SU PÜSKÜRTMESİ YAPAN OTOMATİK SİSTEM OLSAYDI İŞÇİ ÖLMEZDİ

-Yatak sayısı 200’ü geçen yerlerde yağmurlama (sprinkler) sistemi (yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunsaydı yangın büyümez ve işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olurdu.

-Bir koridor içindeki iki kaçış merdiveni arasındaki mesafe ilgili yönetmeliğin belirttiği aralıkta olsaydı bu kampta ölüm ve yaralanma yaşanmazdı.

Sendika, "Çalışması zorunlu olmayan işletmeler dışında kalan tüm işyerleri kapatılsın ve işçiler ücretli izne gönderilsin diyoruz. Bilim insanlarının uzmanların ve bizlerin yaptığı bu uyarılar, çağrılar siyasi iktidar tarafından karşılanmış olsa kamu açısından ve halk sağlığı açısından hiçbir zorunluluğu olmayan beton yığını bu şantiyeler durdurulmuş olsa bugün işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olacaktı" dedi.

Dev Yapı İş Sendikası açıklamasında, "İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.    

Öne Çıkanlar