BM'den 'savaş suçu' uyarısı: Kürtlere yönelik ağır ihlallerden Türkiye cezai olarak sorumlu sayılabilir

BM'den 'savaş suçu' uyarısı: Kürtlere yönelik ağır ihlallerden Türkiye cezai olarak sorumlu sayılabilir
BM raporunda, Ankara'nın destek verdiği cihatçıların savaş suçu işlediği yönünde kanıtlar bulunduğu belirtilerek bundan Türkiye'nin de sorumlu tutulabileceği uyarısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından hazırlanan raporda, Suriye'de savaş suçu işlendiğine dair kanıtlar bulunduğu ifade edildi. Raporda Rusya güçleri, Suriye ordusuna bağlı birlikler, El Kaide uzantısı olan gruplar ve Türkiye destekli silahlı grupların savaş suçu işlediği kaydedildi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, İnsan Hakları Konseyi tarafından Suriye'deki ihlalleri araştırmak üzere kurulan komisyon, Temmuz 2019 ile 10 Ocak 2020 tarihleri arasını kapsayan raporunu açıkladı.

BM, Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki grupların yaptığı infazların "savaş suçu" sayılabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca Türkiye'nin operasyonları nedeniyle 190 bin kişinin evlerini terk ettiği açıklandı.

BM komisyonunun raporunda, Kuzey Suriye harekatına TSK ile birlikte katılan "Suriye Milli Ordusu"nun Kürtlere yönelik ağır ihlallerinden Türkiye'nin de cezai olarak sorumlu sayılabileceği ifade edildi.

Rapor, Suriye'nin kuzeyinde yerlerinden edilen Kürt ailelerin ve diğer sivillerin ifadelerine dayanıyor. Raporda, Ankara tarafından desteklenen cihatçı gruplar infazlarda bulunmak, sivillerine evlerine el koymak ve yağmalamakla suçlanıyor.

HEVRÎN XELEF'E DE YER VERİLDİ

Raporda ayrıca, 12 Ekim'de şoförü ile birlikte öldürülen Kürt politikacı Hevrîn Xelef'in Kamışlo yakınlarında öldürülmesine de yer veriliyor. Rapora göre, "Suriye Milli Ordusu"nun 123'üncü tugayı mensupları tarafından saçlarından tutularak otomobilinden dışarı çıkarılan Xelef yaralandıktan sonra öldürülüyor.

Komisyon, TSK'nin komutası ve kontrolü altında silahlı grupların söz konusu eylemi gerçekleştirmiş olması halinde, ilgili komutanın cezai olarak sorumluluk taşıyacağı konusunda uyarıda bulundu. Bunun yanı sıra böyle bir suçu önlemek üzere gereken tedbirleri almayanların da sorumlu olacağı ifade edildi. Komisyonun raporunda, siviller ve gazetecilerin bulunduğu bir konvoya aynı gün düzenlenen ve 11 kişinin ölümüne ve 74 kişinin yaralanmasına yol açan hava saldırısına da yer verildi. 

SURİYE VE RUSYA'YA YA DA SUÇLAMA

Komisyon son raporunda Suriye yönetimi ve Rusya'nın da Suriye'nin kuzeybatısında savaş suçu işlediğini kaydetti. Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, yönetim güçleri ile Rusya'nın operasyonları sonucu İdlib'de aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin öldüğünü vurguladı. Bölgede bulunan El Kaide bağlantılı militanların da sivillere uluslararası hukukun öngördüğü korumayı sağlamadığını belirten Pinheiro, bölgede insani bir felaket yaşandığına dikkat çekti.

BM İnsan Hakları Konseyi araştırma komisyonu, Suriye'de 2011 yılında iç savaşın başlamasından kısa bir süre sonra savaş suçlarını ve ihlalleri tespit etmek üzere kuruldu. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar