BM'den Türkiye'ye Afrin uyarısı

Birleşmiş Milletler'in Suriye raporunda Türkiye’ye Afrin harekatıyla ilgili uluslararası hukuk uyarısı yapıldı.

BM'den Türkiye'ye Afrin uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), 2011'den bu yana iç savaşın devam ettiği Suriye'de bu sene şimdiye dek görülmemiş düzeyde yerinden edilmeler yaşandığını açıkladı. Raporda, Türkiye’nin Afrin operasyonu konusunda uluslararası hukuk uyarısı yapıldı. BM raporunda, Afrin operasyonundaki hava ve kara saldırıları incelendi; Afrin’deki ana hastane binasının, bir pazarın ve evlerin vurulduğu belirtilerek "Türk Hava Kuvvetleri, 20 Ocak’ta başlayan hava saldırılarını hayata geçirirken, uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde, belirli saldırıları düzenlemeden önce gereken olası önlemlerin hepsini almamış olabilir" ifadelerine yer verildi. Raporda, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının ‘rastgele tutuklamalar ve gözaltılarla’ tanındığı belirtildi.

Komisyonun ocak-temmuz döneminde Suriye'deki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı 24 sayfadan oluşan rapor yayımlandı.

Raporda, 2011'den bu yana iç savaşın devam ettiği Suriye'de bu sene şimdiye dek görülmemiş düzeyde yerinden edilmeler yaşandığına dikkat çekilerek, Şam yönetiminin, "silahlı muhaliflerin" ve "terörist organizasyonların" kontrolündeki bölgelere yönelik yılın ilk 6 ayında düzenlediği saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 1 milyondan fazla Suriyelinin yerinden edildiği vurgulandı. Raporda, evlerini terk etmeye zorlanan sivillerin büyük bir kısmının halihazırda "korkunç" şartlar içinde yaşamak zorunda bırakıldığının altı çizildi.

Üç kişiden oluşan komisyonun hazırladığı raporda, devam eden müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilinde de benzer durumunun yaşanacağı uyarısında bulunuldu.

Yıl başından haziran ayı ortasına kadar Suriye ordusunun yoğun saldırılar düzenlediği Halep, Humus'un kuzeyi, Şam kırsalı, Dera ve İdlib'deki insani duruma dikkat çekilen raporda, bu bölgelerdeki "kilit çatışmaların" ülke içinde kitlesel göçlere ve sivillerin evlerinden koparılmasına yol açtığına işaret edildi.

İLGİLİ HABER: BM'DEN SURİYE'DE YENİ ARABULUCULUK GİRİŞİMİ

SAVAŞ SUÇU VURGUSU

Raporda, 6 aylık dönemde adı geçen bölgelerde yoğun çatışmalar yaşandığı anımsatılarak, "Çatışmaların çoğunda, silahlı gruplar tarafından da olmak üzere, ayrım gözetmeksizin saldırılar, korunan hedeflere kasten saldırılar, yasaklanmış silahların kullanılması, yağmalama ve zorla yerinden edilmeler de dahil savaş suçu işlenmesi dikkati çekti" ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE'YE UYARI

Raporda, Türkiye’nin Afrin operasyonu konusunda uluslararası hukuk uyarısı yapıldı.

BM raporunda, Afrin operasyonundaki hava ve kara saldırıları incelendi; Afrin’deki ana hastane binasının, bir pazarın ve evlerin vurulduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Türk Hava Kuvvetleri, 20 Ocak’ta başlayan hava saldırılarını hayata geçirirken, uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde, belirli saldırıları düzenlemeden önce gereken olası önlemlerin hepsini almamış olabilir."

Raporda, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının ‘rastgele tutuklamalar ve gözaltılarla’ tanındığı belirtildi.

TEMEL HİZMETLERİ ALAMIYORLAR

Yerinden edilen Suriyelilerin, geçim sıkıntısı ve sayısız zorluklarla karşı karşıya bırakıldığına vurgu yapılan raporda, sivillerin yeterli gıdaya, suya, temel sağlık hizmetlerine ve barınma imkanlarına erişimindeki büyük sıkıntılara dikkat çekildi.

Öte yandan komisyonun hazırladığı raporun, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyinin 39. oturumunda, 17 Eylül'de üye ülkelere sunulacağı belirtildi.

Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro da rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu çatışmanın taraflarının yürüttükleri askeri operasyonlarla sivillerin yerinden edilmesi hususundaki sorumluluklarını yerine getirememesi büsbütün kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Türkiye iran suriye ABD rusya iç savaş Birleşmiş Milletler